Zöld áram olcsóbban és drágábban

Az áramszolgáltatók díjazzák, ha fogyasztóik védik a környezetüket, ezért (és egy rendeletnek köszönhetően) olcsóbban kínálják számukra az áramot. A kérdés, hogy milyen feltételekkel? És hogy mi az értelme az alapárnál 10 %-al drágább tiszta áramnak? H, Geo és Zöld tarifa.

A H-, Geo és Zöld tarifát zöld szemléletű fogyasztóiknak kínálják a szolgáltatók, kettő kifejezetten alacsony áramárat jelent, egy magasat. Hogy miért? A hőszivattyú tulajdonosokat alacsony árral segítik a megújuló energia használatában, az elkötelezett zöldek pedig tiszta forrásból származó áramot vásárolhatnak, feltéve, hogy megfizetik ennek az árát. A hőszivattyúkat az éjszakai áram árán, tehát az alapárnál kb 33% -al olcsóbban táplálhatjuk. Az egyik tarifával egész évben, tehát hűthetünk is velük, a másik csak a fűtési szezonban érhető el, viszont egyéb megújulós berendezésekhez is igénybe vehető. A száz éves magyar vízierőműből származó tiszta áramért 10%-al kell többet fizetnie a fogyasztónak.

 
H-tarifa napkollektorhoz is
Az E-ON, a Démász, az Elmű és az Émász szolgáltatási területein érhető el. Főként a hőszivattyúk, illetve egyéb megújuló forrásokból hőt nyerő épületek hőellátását segítő berendezések és automatikák táplálására lehet igénybe venni. Kizárólag a fűtési idény alatt választható, és díja nem lehet magasabb, mint az adott szolgáltató vezérelt éjszakai áramáé. Az éjszakai áram árát rendelet szabályozza, legfeljebb a normál lakossági tarifa 70%-a lehet. Így a H-tarifa ára az E-ON szolgáltatási területén megegyezik az éjszakai áraméval, bruttó 30,42 ft/kWh, mintegy kétharmada a „sima” átlagárnak, ami bruttó 45,51 ft. A szabályozás kitér arra is, hogy a hőszivattyúnak legalább 3 jósági fokot (COP értéket) kell tudnia. A kedvezményes áramár jár a megújulóforrásokat használó készülékekhez (pl. napkollektorhoz) csatolt fogyasztókhoz (pl. keringetoszivattyúk, automatikák) is.

 
Geo tarifa egész évben
Napi 20 óra fűtési időt nyújt a hőszivattyú számára úgy, hogy egy megszakítás nem lehet hosszabb 2 óránál, és két megszakítás között minimálisan két óra felfűtési idő áll rendelkezésre. Ezzel a hőszivattyús rendszer megfelelő mennyiségű villamos energia betáplálást kap az üzemeléshez. A tarifát az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport lakossági ügyfelei, valamint a kisebb fogyasztású üzleti ügyfelei és a közintézmények igényelhetik meglévő, illetve új hőszivattyús rendszer villamosenergia ellátásához. Bruttó ára 31, 56 ft, ami majdnem megegyezik az éjszakai áraméval (30,37 ft), és mintegy kétharmada annak az árnak, amit például a világításért kell fizetnünk a szolgáltatónál (48,99 ft). A tarifa csak annak jár, aki olyan hőszivattyút használ, amely teljesíti az ELMŰ-ÉMÁSZ által rögzített műszaki megfelelőségi követelményeket. Természetesen aki más célra használja az olcsó áramot, szerződést szeg, és megüti a bokáját.

 
A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Az MVM személyre szabott energetikai tanácsadást nyújt

Az MVM személyre szabott energetikai tanácsadással, naprakész ismeretekkel rendelkező energetikai tanúsítói csapattal segíti az Otthonfelújítási Programban pályázni vágyókat, és utólagos pénzügyi hozzájárulást nyújt a pályázati saját forráshoz - közölte az MVM Otthon Plusz Zrt. pénteken az MTI-vel .