Zöld áram olcsóbban és drágábban

Az áramszolgáltatók díjazzák, ha fogyasztóik védik a környezetüket, ezért (és egy rendeletnek köszönhetően) olcsóbban kínálják számukra az áramot. A kérdés, hogy milyen feltételekkel? És hogy mi az értelme az alapárnál 10 %-al drágább tiszta áramnak? H, Geo és Zöld tarifa.

A H-, Geo és Zöld tarifát zöld szemléletű fogyasztóiknak kínálják a szolgáltatók, kettő kifejezetten alacsony áramárat jelent, egy magasat. Hogy miért? A hőszivattyú tulajdonosokat alacsony árral segítik a megújuló energia használatában, az elkötelezett zöldek pedig tiszta forrásból származó áramot vásárolhatnak, feltéve, hogy megfizetik ennek az árát. A hőszivattyúkat az éjszakai áram árán, tehát az alapárnál kb 33% -al olcsóbban táplálhatjuk. Az egyik tarifával egész évben, tehát hűthetünk is velük, a másik csak a fűtési szezonban érhető el, viszont egyéb megújulós berendezésekhez is igénybe vehető. A száz éves magyar vízierőműből származó tiszta áramért 10%-al kell többet fizetnie a fogyasztónak.

 
H-tarifa napkollektorhoz is
Az E-ON, a Démász, az Elmű és az Émász szolgáltatási területein érhető el. Főként a hőszivattyúk, illetve egyéb megújuló forrásokból hőt nyerő épületek hőellátását segítő berendezések és automatikák táplálására lehet igénybe venni. Kizárólag a fűtési idény alatt választható, és díja nem lehet magasabb, mint az adott szolgáltató vezérelt éjszakai áramáé. Az éjszakai áram árát rendelet szabályozza, legfeljebb a normál lakossági tarifa 70%-a lehet. Így a H-tarifa ára az E-ON szolgáltatási területén megegyezik az éjszakai áraméval, bruttó 30,42 ft/kWh, mintegy kétharmada a „sima” átlagárnak, ami bruttó 45,51 ft. A szabályozás kitér arra is, hogy a hőszivattyúnak legalább 3 jósági fokot (COP értéket) kell tudnia. A kedvezményes áramár jár a megújulóforrásokat használó készülékekhez (pl. napkollektorhoz) csatolt fogyasztókhoz (pl. keringetoszivattyúk, automatikák) is.

 
Geo tarifa egész évben
Napi 20 óra fűtési időt nyújt a hőszivattyú számára úgy, hogy egy megszakítás nem lehet hosszabb 2 óránál, és két megszakítás között minimálisan két óra felfűtési idő áll rendelkezésre. Ezzel a hőszivattyús rendszer megfelelő mennyiségű villamos energia betáplálást kap az üzemeléshez. A tarifát az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport lakossági ügyfelei, valamint a kisebb fogyasztású üzleti ügyfelei és a közintézmények igényelhetik meglévő, illetve új hőszivattyús rendszer villamosenergia ellátásához. Bruttó ára 31, 56 ft, ami majdnem megegyezik az éjszakai áraméval (30,37 ft), és mintegy kétharmada annak az árnak, amit például a világításért kell fizetnünk a szolgáltatónál (48,99 ft). A tarifa csak annak jár, aki olyan hőszivattyút használ, amely teljesíti az ELMŰ-ÉMÁSZ által rögzített műszaki megfelelőségi követelményeket. Természetesen aki más célra használja az olcsó áramot, szerződést szeg, és megüti a bokáját.

 
A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.