Zöld autók versenyeztek

Harmadik alkalommal startolt el Miskolcon a Föld napja alkalmából rendezett progresszív szemléletű, városi ökoautóverseny, az Elektromobil-futam; a megmérettetésen a műszaki megoldás alapján a Miskolci Egyetem hallgatói közül verbuválódott Gépész Car nevű csapat kreációját díjazta első helyezéssel a zsűri, és a közönség szavazatai alapján ők büszkélkedhetnek a „legdizájnosabb” autóval is.

A már hagyományos miskolci versenyt a Robert Bosch Power Tool Kft. szervezte. A jövőbe tekintő futamon induló gépeket magyar felsőoktatási intézmények hallgatói csapatai tervezték és építették, hajtásukról 6-6 darab litium-ionos akkumulátor táplálta Bosch kéziszerszám gondoskodott, így a 69 járgányt összesen 480 fúró hozta mozgásba, amelyeket a pisztoly eldördülésekor a startvonalon illesztettek a csapatok versenygépeikbe.  A mérnökhallgatók számára a versenykiírás a meghajtáson kívül tág fejlesztési teret biztosított, ezért a küzdelemben a legkülönfélébb, és olykor rendkívül meglepő konstrukciók, hajtásláncok, futóművek és fékrendszerek mérkőztek egymással. Az ökoversenyautók esetében az önsúly és a pilóta tömege is meghatározó tényező volt, ebben a versenyműfajban nem csupán a kilók, hanem a dekák is számítottak, tehát az amúgy sem nehézsúlyú Elektromobil-pilóták a futamok előtt nem lakmározhatták magukat degeszre.

 

    Horváth Attila, a versenyt szervező Robert Bosch Power Tool Kft. gyárigazgatója kiemelte: a cég számára öröm, hogy a technológiai innovációt szimbolizáló, a közép-kelet-európai mérnökhallgatókat megmozgató verseny egyúttal Miskolc egyik legfontosabb és leglátogatottabb városi közösségi eseményévé válhatott”. Az eredmények szerint a műszaki megoldás alapján a Miskolci Egyetem hallgatói közül verbuválódott Gépész Car nevű csapat kreációját díjazta első helyezéssel a zsűri, és a közönség szavazatai alapján ők büszkélkedhetnek a „legdizájnosabb” autóval is. A kecskeméti GAMF karról érkező Racsni EMT csapat versenygépével a gokartos múlttal is bíró Bognár Alex futotta a leggyorsabb köridőt, így övé az idei Elektromobil-verseny legjobb pilótája cím. A körversenyek végső győztese, azaz az idei év Leggyorsabb elektromobilja címet a kecskeméti GAMF Racsni EMT csapata által épített jármű vívta ki. A Bosch csoport legjobb Elektromobilja 2011-ben címmel pedig egy éven át a társaság budapesti fejlesztő központjának mérnökeiből verbuválódott Low Hanging Kardántengely nevű csapat büszkélkedhet. A verseny győzteseit a tárgyi nyeremények és természetesen a megtisztelő cím mellett stuttgarti tanulmányúttal jutalmazták a szervezők.

 
    Az egésznapos programkavalkádot veteránmotor-kiállítás, gyerekrajz-kiállítás és robotbemutató színesítette. A miskolci verseny ez évre részévé vált a műszaki felsőoktatásban résztvevő kreatív hallgatók életének, a borsodi megyeszékhely egy napra a mérnökök nemzetközi szintű fellegvára volt, hiszen hat országból több ezer hallgató – versenyzők, szurkolók – lepte el a várost, hogy ismét bebizonyíthassák, az “Életre tervezve” nem csupán egy jól csengő szlogen.

Ajánlott tartalom

Megújulhat az I. kerületi Clark Ádám tér

Európai uniós forrásból újulhat majd meg az I. kerületi Clark Ádám tér a következő ciklusban, a rekonstrukció tervei már készen vannak - közölte Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.