Forrás: mvm.hu

Zöld finanszírozási keretrendszert dolgozott ki az MVM

Az MVM csoport a nemzeti és vállalati fenntarthatósági célok elérése érdekében végrehajtandó beruházásai finanszírozásához zöld finanszírozási keretrendszert dolgozott ki – közölte a vállalat kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a keretrendszer megnyitja a lehetőségét annak, hogy az MVM ezeket a beruházásokat zöldkötvény kibocsátásával vagy zöldhitel felvételével finanszírozza. A keretrendszer kidolgozása a BNP Paribas támogatásával történt. A közleményben felidézték, hogy a 2015-ös párizsi klímavédelmi egyezményben az Európai Unió 2030-ra a szén-dioxid-kibocsátás 45 százalékos csökkentését, 2050-re a nettó zéró szint elérését vállalta. Az energiaszektor felel az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának jelentős részéért, ezért a fosszilis energiahordozók kiváltása környezetbarát megújuló energiaforrásokkal kiemelt cél.

Az MVM kidolgozta dekarbonizációs stratégiáját, amelynek értelmében a szénalapú termelést mielőbb új, korszerű, zöld, alacsony kibocsátású termelőeszközökkel kívánja helyettesíteni. A stratégia szerint a vállalat 2050-re karbonsemlegessé válik. A stratégia végrehajtása érdekében az MVM 1,5 milliárd euró összegű zöld beruházási keretet hagyott jóvá, nagyrészt az elektromos hálózat fejlesztésére és megújuló kapacitások létrehozására, kisebb részben pedig az e-mobilitás fejlesztésére és az energiahatékonyság javítására – jelezték a közleményben.

Ajánlott tartalom

Fenntarthatóság a zsalutechnológiában is

A közel két évtizede létező környezetbarát, számtalanszor újrahasznosítható műanyag zsaluhéjak feltalálója és gyártója, a piacvezető Meva, új regionális szolgáltatási központja is a fenntarthatósági alapelvek mentén kezdte meg működését Dunakeszin. Az üzemben környezetbarát csúcstechnológiával végzik majd a zsalukarbantartást, –javítást és –tisztítást.