Zöld homlokzattal a szmog ellen

Körülbelül másfél évvel ezelőtt adták át a bécsi hulladékgazdálkodási ügyosztály, az MA 48 központi épületén kialakított zöld homlokzatot. A falon több ezer tő dísz- és gyógynövény illetve cserje díszeleg, amelyek nyáron hűtik, télen melegítik az épületet.

A zöld homlokzatot magánlakások oldalára is fel lehet telepíteni, ehhez Bécs városa tanácsadással, a bécsi kertészeti vállalat pedig 2.200 euróig anyagi támogatással járul hozzá. A végső eredményekig még egy mérés hátra van, de már most elmondható, hogy a növényzet párologtatási teljesítménye megfelel négy felnőtt bükkfáénak, és napi 1.800 liter vizet is képes elpárologtatni. Jelentősen csökkenti a porszennyezést, és a dolgozók hangulatára is pozitívan hat, mondta Ulrike Volk, az MA48 sajtóreferense az alternativenergia.hu megkeresésére. A közeljövőben szeretnék az északi homlokzatot is átalakítani, de hasonlóan nagyszabású beruházást ezen kívül nem terveznek. A zöld homlokzat létrehozása előtt azonban meg kell vizsgálni, hogy a „hagyományos”, hőszigetelést javító felújítás vagy a növényekkel betelepített fal éri meg jobban.

[media id=112 width=600 height=400]

A 48-as ügyosztály fő profilja a hulladékgazdálkodás és a hulladékhasznosítás. Bécsben az eldobott hulladék közel 40%-át hasznosítják újra valamilyen formában, anyagában vagy kezelés után. A városban összeszedett biohulladékból keletkezett komposztott a bécsiek egy bizonyos mennyiségig elvihetik saját felhasználásra. A lakosság figyelmének felkeltésére két nagyobb programot is elindítottak. A Tiszta Város kampány az utcai szemetelés visszafogását célozza meg, és határozottan eredményesnek mondható. A szemeteléssel nem viccelnek: a nemrégiben munkába állt Waste Watcherek „Hulladékfelügyelők” akár 2.000 euróig is büntethetik a szemetelésen kapott vétkeseket. Ezen kívül minden ősszel megrendezik a „Hulladékünnepet”, amelyen a hulladék ártalmatlanításának folyamatával ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

MA48

2011 januárja óta működik az energiagazdálkodási ügyosztály, amelynek fő feladata az energiatervezés fejlesztése és koordinálása. Bécs energiahasználatának 13%-a származik megújuló energiaforrásból, legnagyobb arányban biomassza és vízenergia felhasználásából. Magyarországon a geotermikus energiának, a Duna erejének és a napenergiának lehetne nagy jövője, tanácsolta Bernd Vogl, az ügyosztály vezetője az alternativenergia.hu hírportál kérdésére. Nagy probléma, hogy ma már nem tudjuk, mibe kerül egy kilowatt-óra megtermelése, csak egyszerűen fogyasztunk, tette hozzá az osztályvezető.

Bécs – Kerékpárutak épülnek az autósok rovására – videó

Bécs – Passzívház-hotel a város szívében – videó

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.