Zöld áramot közvetlenül a számítógépes hálózathoz

Közvetlenül kellene megújuló forrásból származó energiával üzemeltetni adatközpontokat és a hozzájuk tartozó hálózatokat, hálózati egységeiket – ezen „agyalnak” amerikai szakemberek.

Mint a sajtó jelentette, az AMD amerikai technológiai nagyvállalat, New York Állam energetikai kutatásokkal és fejlesztésekkel foglalkozó hatósága, valamint a Clarkson Egyetem kutatói próbálják megtalálni ennek módjait írja a tisztajovo.hu. Arra vállalkoznak, hogy az adatfelhő szétterítési rendjéhez igazítsák a szél-, illetve napenergiával termelt energia elosztásának módozatát, kihagyva eközben a nagy, hagyományos áramelosztó rendszereket. Ha sikerülne, akkor mindkét elosztási rendszer, azaz az adatoké és az energiáé, gazdaságosabbá válna, nem is szólva arról, hogy mindkét infrastruktúra kevesebb terhelést rakna a környezetre. A megoldási kísérletek kipróbálása maradna a Clarkson hallgatóira. Ez lenne a kutatás első fázisa, míg a második fázisban már azzal kísérleteznének, miként lehetne olyan jelentős hardvereket bevonni, melyeket már eleve az adatfelhők számítógépes kezeléséhez, illetve a nagyobb energiatakarékosság eléréséhez fejlesztettek ki, mint amilyen már a cikk szerint a HP számítástechnikai cég POD családja. Az AMD úgy kerül a képbe, hogy ez a vállalat elsősorban a jövő hardver-generációjának processzorait fejleszti.

Ajánlott tartalom

Már 7,5 tonnánál jár a használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampány eredménye

A több mint 5 éve futó "Passzold vissza, Tesó!" kampányban mára 1111 gyűjtőpont részvételével, több mint 7,5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze - közölte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szerdán az MTI-vel.