Zöld Kommandó az illegális építési- és bontásihulladék-lerakás ellen

Az illegális építési- és bontásihulladék-lerakás ellen lép fel 2010. február 8. és június 30. között a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) zöldbűnözés visszaszorítását célzó Zöld Kommandó akciójával – közölte a zöldtárca hétfőn.

Az ellenőrzések elsődleges célja az engedély nélküli kezelések felderítése és az építési és bontási hulladékot szállító cégek vizsgálata – olvasható a minisztérium közleményében. Az akciósorozat február 8-án indul adatgyűjtéssel és ellenőrzési terv kidolgozásával, míg a helyszíni ellenőrzések március 8-31. között zajlanak majd.
Az építési és bontási hulladékkal történő engedély nélküli területfeltöltések, hulladéklerakások környezeti kockázata jelentős – figyelmeztet a zöldtárca. A környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségek ellenőrzéseik során több esetben találtak engedély nélkül kezelt hulladékot, ezenkívül számos bejelentés érkezett természetjáróktól is.

A Zöld Kommandó ellenőrzési akciósorozat végrehajtásába bekapcsolódnak az érintett társhatóságok, a polgári védelem helyi szervei, a nemzeti park igazgatóságok, a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóságok, civil szervezetek, zöldszervezetek, természetbarátok és a lakosság is – tájékoztat a KvVM.
Tavaly a minisztérium a roncsautók és az illegális autóbontók ellen lépett fel; a hatóságok 2009. május elejétől november végéig 421 helyszínt ellenőriztek, és közel 12 ezer tonna hulladékra több mint 316 millió forint bírságot szabtak ki.
A Zöld Kommandó akciósorozat 2004-ben indult.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.