Zöld nap szombaton a Millenárison

Zöld napot rendeznek szombaton a budapesti Millenáris parkban: napközben a gyerekeket várják a környezettudatosságot fejlesztő érdekes programokkal, este pedig a Föld órája kampány részeként a “nagyobbaknak” szerveznek közös villanyoltást és tűzfényes koncertet.

Mint azt Molnár Éva gyerekprogram-szervező az MTI-nek elmondta, a Legyen a Millenáris valóban Zöld! című szombati rendezvény csak az első egy új sorozatban, amellyel a Millenáris közvetlen környezetét bemutatva a gyerekeket megpróbálják játékosan bevonni a környezet megóvásába. A gyerekek segítségével például kiskertet alakítanak ki, amelybe a havonta megrendezett programokon mindig más zöldséget ültetnek. Most szombaton a hagymával kezdik, de később majd például paradicsomot is ültetnek. A gyerekek így folyamatosan figyelhetik, hogyan nőnek a zöldségek, s a termést majd le is szedhetik. A Millenáris park taváról tóbiológusok mesélnek kisebbeknek, akik megtudhatják, hogy milyen növények és halak élnek a tóban, hogyan fejlesztik azt, hogyan tartják tisztán a vizét. Ornitológusok segítségével pedig a parkban fészkelő madarakkal ismerkedhetnek meg a családok.

A beszélgetések és előadások mellett gyerekjóga, drámafoglalkozások, zene és tánc színesítik a napot. Délelőtt 11 órakor például Hedry Mária és Radványi Balázs Kukameséje látható, amely az újrahasznosítás, a környezetkímélő kultúra és a szelektív szemétgyűjtés világába vezeti be a gyerekeket Fém Feri, Poli Eszter, Papír Pali, Komposzt anyó és társaik segítségével. Délután 4 órakor pedig az Alma zenekar koncertjére várják a családokat. Este a Föld órája elnevezésű kampányhoz kapcsolódó rendezvénynek ad otthont a Millenáris park. A Természetvédelmi Világalap (WWF) klímavédelmi és energiatakarékossági akciója keretében szombat este egy órára a világ 133 országának több ezer településén, számos híres épületen, rengeteg vállalatnál és sokmillió háztartásban kialszanak a fények.

A Millenárison már este 7 órától együtt készülhetünk a Föld órájára: lesz alkotóház, ahol a fenntarthatóság jegyében hulladékból készíthetnek különböző tárgyakat a vállalkozó kedvűek, gyűjtő használt telefonok és akkumulátorok számára, a biciklivel érkezőket pedig almaosztás várja. A zenét a Tai Chi Teacher zenekar és a Heaven Street Seven biztosítja. Mint mindenhol máshol a világon, a Millenárison is este fél 9-kor jön el a villanyoltás ideje: a Föld óráját lampionokkal, tűzgyújtással, tűzzsonglőrök táncával ünnepelheti a közönség. Ekkor adják át a Magyar Telekom “hello holnap!” programjában meghirdetett pályázatra beérkezett legjobb fogadalmaknak, vállalásoknak járó díjakat is.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.