Zöld olimpia Londonban

London az első város, ami 1908 és 1948 után idén már harmadik alkalommal rendezheti meg a nyári ötkarikás játékokat. Az idei olimpiai játékokon 10 500 versenyzővel 205 tagország vesz részt, a látogatók várható létszáma 3-4 millió fő.

A londoni építkezés és a beruházás fő motivációja a fenntartható fejlődés. Az OzoneNetwork hétfői Egyenlítő c. műsorának vendége dr. Nagy Zsigmond, a Magyar Olimpiai Bizottság nemzetközi igazgatója szerint két okból kifolyólag fontos, hogy az idei olimpia zöld legyen. Egyrészt gondolni kell a hosszú távú használhatóságra, másrészt pedig fontos szempont az is, hogy a közösség érdekeit szolgálják. London város rehabilitációjában a létesítmények megmaradnának, de új funkcióval bővülnek: egyetem, közegészségügyi intézmény, iskola lesz belőlük az átalakítás után. Az olimpiai falu épületeiből lakások lesznek majd, valamint az épületek lebontott elemeit darabjaiban újrahasznosítják.

Az építkezéseken kívül szintén komoly kihívást jelent a közlekedés környezetbarát megoldása. Az összes rendezvény helyszínét metróval és busszal is meg lehet majd közelíteni. A nézőket pedig azzal próbálják a tömegközlekedés használatára ösztönözni, hogy az adott napra szóló belépővel az összes járművet díjmentesen vehetik igénybe. További érdekesség, hogy a 2012-es nyári játékok ideje alatt gázüzemű autóbuszok közlekednek.

Ajánlott tartalom

A magyarországi hegyi patakok felét ideiglenes kiszáradás veszélyezteti

A magyarországi hegyi patakok felét veszélyezteti az ideiglenes kiszáradás a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) vizsgálata szerint.