Zöld övezetet alakítanak ki Prágában

Egységes, végig átjárható zöld övezetté és sétatérré tervezi átalakítani a Moldva folyó partjait Prágában a város vezetése: a most elfogadott három éves terv megvalósulása esetén a rakpartok kellemes pihenőhelyekké alakulnak át.

Pihenési célokra jelenleg csak a moldvai rakpartok egy kisebbik része szolgál. Más helyeken autóparkolók, raktárak vannak, vagy egyszerűen lezárt, rendezetlen a rakpart. Már a közeljövőben változások lesznek, sétáló utakat, kávéházakat, apró vendéglőket, illetve csónakkölcsönzőket alakítanak ki. A városi tanács tervei szerint a rakpartok három éven belül a Prága vonzó kikapcsolódási területévé válnak: bizonyítéka ennek a korábban átépített és rendbe tett rakpartok nagy látogatottsága, közkedveltsége. A smíchovi rakpart egyik részét például nyaranta homokos napozóvá, fürdőhellyé alakítják át már jó egy évtizede. A Podolí városrészben lévő rakparton rendkívül népszerű a másfél évtizede létrehozott Zluté lázne (Sárga Fürdő) strand és pihenőhely, ahol aktív sportolási lehetőségek is vannak.

A prágai városi tanács a rendszerváltás utáni húsz évben már többször is foglalkozott azzal, hogyan lehetne megújítani a moldvai rakpartokat, és pezsgő életet teremteni ott. Sikeres részmegoldások ugyan születtek, de az egységes átfogó koncepciót csak most sikerült kidolgozni és elfogadni az illetékeseknek.
Az építészek elképzelése szerint a rakpartok mindenütt kizárólag gyalogos övezetekké, sétálóhelyekké válnak. A mai helyenkénti gépkocsiforgalmat elterelik, és a parkolókat felszámolják. A munkák rövidesen megkezdődnek. A város költségvetéséből a felújítási munkákra 25 millió koronát különítettek el az idén.
“Amennyiben a következő években is sikerült legalább ilyen összeget szereznünk a rakpartok rendbe tételére, akkor a munkákat 2014-re, tehát a mostani választási időszak végére be is fejezzük” – mondta újságíróknak Radek Lohynsky, prágai tanácsos, az infrastrukturális fejlesztési tanács vezetője.

Az átalakításba bevonják a Moldva “városi” szakaszán lévő szigeteket is. Bár a szigetek egy része már rendben van, és kellemes pihenőhely, a város szélén fekvőkhöz is új pallókat építenek, amelyeken keresztül gyalogosan is könnyebben megközelíthetőek lesznek. A Moldván való átkelésre néhány helyen már most is kihasználható a tavasztól-őszig működő “csónakos járat”. Ezek száma a jövőben bővül. A Nemzeti Színház közelében új csónakállomás létesül, ahonnan szintén át lehet majd kelni a másik oldalra. Átalakítják a hajókikötőket is, és ahol lehet, fákat is kiültetnek a rakpartokon. “A cél egyértelmű: a rakpartoknak a jövőben zöld övezetté kell válniuk, kizárólag a lakosság, a turisták pihenését kell szolgálniuk” – szögezte le a tanácsos. A 20. század közepéig több népszerű közfürdő, strand is üzemelt a Moldva partján, azok felújítását azonban nem tervezik.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.