Zöld szálloda épült Vonyarcvashegyen

Napkollektoros és hőszivattyús energiaellátású négycsillagos hotel nyílt Vonyarcvashegyen, a műemléki védettségű Helikon Tavernához kapcsolódó beruházásként – tájékoztatta a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács csütörtökön az MTI-t.

A nyugat-balatoni térség legújabb, négycsillagos szállodája a részben európai uniós forrásból megépült Zenit Hotel Balaton. A fejlesztés révén a Helikon Taverna fogadóval együtt egy étteremmel, muzeális értékű borospincével, konferencia- és wellnessközponttal rendelkező, egyedülálló balatoni panorámát kínáló szállodaegyüttes jött létre három ütemben. A munkálatok első részeként 2007 szeptemberében felújították és korszerűsítették a műemléki védettségű éttermet és apartmanházat. A turisztikai fogadóképesség javítása és a férőhelybővítés eredményeképpen a Keszthelytől néhány kilométerre fekvő Helikon Taverna besorolása háromcsillagos lett, és bővült egy 130 fős konferenciateremmel is.

 
A mintegy félmilliárd forint összköltségű, szintén európai uniós forrásból támogatott második ütem célja volt a panzió további bővítése és négycsillagos szállóvá fejlesztése. Az új épületben összesen 35 szoba, köztük családi, összenyitható szobák, lakosztályok, valamint egy tágas wellnes-részleg kapott helyet medencével, gyermekmedencével, jacuzzival, szaunákkal, valamint kezelőhelyiségekkel. A szobákba fali hűtő-fűtő rendszereket építettek, így klímaberendezés nélkül is télen-nyáron megfelelő hőmérsékletet tudnak biztosítani. Az épületet a fogyatékkal élők számára akadálymentesen alakították ki. A bővítéssel párhuzamos harmadik ütemben – amelyet a Környezet és Energia Operatív Program nyertes pályázata támogatott – napkollektoros és hőszivattyús rendszerek beépítésével biztosították a hotel energetikai rendszerének kialakítását, energiatakarékos üzemeltetését és zöld energiával történő ellátását. A környezetbarát szálloda építése révén nemcsak a megújuló energiahordozó felhasználása növekszik a régióban, hanem  csökken az üvegházhatású gázok kibocsátásának mennyisége is, évente 27 tonnával. Ezzel együtt gazdaságosabbá válik a használati meleg víz, a fűtés biztosítása, valamint az uszoda vizének fűtése, megfelelő hőtartása télen és a nyári időszakban egyaránt.

Ajánlott tartalom

Megállapodást kötött GFM a Dunaferr termelésének zöldítéséről

A Dunaferr termelésének szén-dioxid-mentesítéséről írt alá partneri megállapodást Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Dunaferrt megvásárló indiai Liberty Steel Group acélgyártó és a zöldtechnológiát biztosító kínai CISDI Engineering Co. vezetőivel szerdán, Budapesten.