Zöld technológia klaszter

Az Európai Bizottság 2009-ben felkérte az informatikai szektort, hogy 2010-ig alakítson ki közös módszertant az energiafogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás mérésére.

Ez eddig nem született meg, ennek az oka, hogy a fenntartható fejlődés gondolatköre nem vált a szakmai- társadalmi közgondolkodás részévé. Az informatikai ipar számára a „zöld gondolat” csupán olyan marketingfogást jelent, amely a felhasználók csak kisebb hányadát érdekli. Az IT szektornak segítenie kell a környezettudatos szemlélet terjedését. A Zöld Technológia Klaszter tevékenysége, hogy a hazai infokommunikációs (IKT) szektor katalizátorként segítse a környezettudatos szemlélet elterjedését, és hatékonyan kiszolgálja a fenntartható fejlődést. A Klaszter tagjai az energia-felhasználás mérséklését, a társadalom ökológiai lábnyomának csökkentését valódi értéknek tartják. Fontos, hogy az IKT szektor szereplői megismerjék azokat a szektor által biztosítható technológiákat, amelyek hatékonyan szolgálják az energiafelhasználás tudatos csökkentését.

Az OzoneNetwork hétfői Egyenlítő c. műsorának vendége Pajna Sándor, a KlaszterBizottság elnöke elmondta a zöld technológia klaszter célja az infokommunikációs szektor kapcsolatépítésének elősegítése az energia-hatékony és kis széndioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérés érdekében. További célkitűzésük az IKT és zöld technológiák kapcsolódására épülő nemzetközi gyakorlatok megismertetése a tagokkal, a zöld technológiákról szóló nemzetközi dokumentumok beszerzése, valamint a zöld technológiákkal kapcsolatos információs rendszer kiépítése és működtetése.

Ajánlott tartalom

Az EIT Summit 2024 díjazottai Brüsszelben: Európa legnagyobb innovációs hálózata

Február 20-án, Brüsszelben rendezték meg az EIT Summitot, ahol négy kategóriában díjakat is átadtak.