Zöld teraszok a nagyváros közepén

A párizsi organikus lakótelep projektje betölti a zsúfolt főváros és a zöld tájak közötti űrt. A Jakob & MacFarlan által tervezett Herold Housing Project olyan passzív építészeti megoldással jelentkezik, mely igyekszik a zöld területeket minél inkább épen tartani, és az megújuló energiákat is szem előtt tartja.

Egy régi kórház helyén felhúzott épületek egyik legnagyobb érdekessége valószínűleg az, hogy energiaellátásuk a párizsi elektromos hálózattól teljesen elszeparált. A napenergiát felhasználó lakások szinte beleolvadnak a környezetbe, az azokat körülvevő kertek, és a szintén napenergiát gyűjtő természetes alakzatoknak köszönhetően.
Minden egyes épület úgy lett megtervezve, hogy az egymás alatt elhelyezkedő teraszok lépcsőzetesen haladnak felfelé, így árnyékolva az alattuk lévő szinteket. A legalsó szinten üzletek, és fogyatékkal élőknek átalakított lakások találhatók. Hogy az épületek még jobban beolvadhassanak a környezetbe, a tetőkön, és a teraszok feletti üres részeken is zöld területek kerültek kialakításra. Az egyedi, teraszokra szerelhető ETFE műanyagból készült takarófüggönyök télen is segítenek melegen tartani a lakásokat, emellett a napsugarak felerősítésével ilyenkor is lehetséges a kiskert üzemeltetése. A tetőkön egy speciális szerkezet napenergia segítségével állítja elő a meleg vizet, mely lefedi a lakók vízszükségletének 60%-át.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.