Zöld Térkép workshop a fővárosban a zöld térképész hálózat alapítójával

Ünnepi Zöld Térkép workshoppal ünnepelték csütörtök délután a nemzetközi zöld térképész hálózat (Green Map System) tizenötödik születésnapját. A budapesti eseményen részt vett Wendy Brawer, a hálózat New Yorkban élő alapítója és vezetője is.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) közreműködésével megvalósuló workshopon mutatták be először a zöld térkép új widgetes megoldásait, emellett az érdeklődők megismerkedhettek a nemzetközi zöld térkép mozgalom egyéb fejleményeivel és technikai újdonságaival, többek között a zöld térkép iPhone-os és mobilos alkalmazásaival, amelyeket a tavalyi koppenhágai klímacsúcson mutattak be – olvasható a szervezők által az MTI-nek eljuttatott közleményben.

Az eseményen bemutatkozási lehetőséget kaptak különböző európai zöld térképek, amelyeket a Berlinből, Bristolból, valamint Bukarestből, illetve Besztercéről érkező készítőik mutatnak be. A négy város összefogásával megvalósuló felnőttoktatási program keretében a TVE összesen huszonkét felnőtt tanulót lát vendégül Budapesten az EU Grundtvig programjának támogatásával.
A zöld térképek kommunikációs eszközök, amelyek feltárják az egyes közösségek környezeti és társadalmi erőforrásait az ott élők és az oda utazók számára. Információs adatbázisokként, felületekként elsődlegesen a környezetbarát és felelős életmód útkeresésének az eszközei, a helyi szintű fenntarthatóság előmozdítói.

A hálózatot Wendy Brawer öko-dizájner és művész 1995-ben indította útjára, miután kidolgozta New York zöld térképét és megalapította a Green Map Systemet, amely intézményesített kereteket biztosított a folyamatos fejlesztésre és együttműködésre. Kezdeményezése világszerte követőkre talált, így ma már a világ ötvenöt országában több mint 650 nyomtatott térkép készült el, a 2009-es környezetvédelmi világnapon debütáló OpenGreenMap-en (www.opengreenmap.org) pedig tízezernél is több térkép készült elektronikusan. Az internetes platformot azóta számos szakmai díjjal jutalmazták.

Magyarország 2009-ben csatlakozott a nemzetközi hálózathoz, amikor a TVE elkészítette Budapest zöld térképét. A www.zoldbudapest.hu internetes oldalon elérhető térkép mintegy ötezer, a fenntartható életmódot támogató szolgáltatást mutat be. A térkép segít megtalálni az érdeklődők lakó- és tartózkodási helyéhez közeli, a környezettudatos és etikus életmódhoz szükséges szolgáltatásokat, információt nyújt a turistáknak illetve ráirányítja a figyelmet a fenntarthatóság helyi lehetőségeire – vagy épp ezek hiányára.
A térképeken megkereshetők például a legközelebbi ökologikus termékeket árusító boltok, termelői élelmiszert árusító piacok, biogazdálkodások, “egészséges” éttermek, szelektív hulladékgyűjtők, kulturális központok, de a kisvasutakat, állatmenhelyeket és teleházakat keresők is információkat kapnak a honlapon.
A budapesti mellett elkészült már Nyíregyháza, Pécs és Veszprém zöld térképe is.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.