Zöld Ubuntu Linux

Ubuntu, bantu eredetű szó, melyet nehéz frappánsan és röviden lefordítani. Komplex jelentése magába foglalja, hogy az ember alapvetően társas lény és nem élhet elszigetelten, hogy nyitottak és segítőkészek legyünk embertársaink felé, és a legjobb szándékkal közeledjünk mindenkihez, annak tudatában, hogy mindannyian egy nagy egész részei vagyunk.

A szó emellett a legnépszerűbb, nyílt forráskódú Linux operációs rendszernek is a neve, melyet szabadon lehet terjeszteni és bárki, igényeinek megfelelően változtathat rajta. Az Ubuntu környezetkímélő megoldásokat is tartalmaz, nyílt forráskódú rendszeréből is táplálkozva.
Az online megosztásnak köszönhetően, teljesen ingyenes, a hivatalos honlapon mindenki letöltheti a legfrissebb verziót. Tehát nincs szükség sem lemezekre, sem papír- vagy műanyag csomagolásokra. A kiadások és általános hulladékok csökkentése mellett az elektronikus szemét mennyisége is minimalizálható. A legújabb szoftverek beszerzése gyakran jár a gépek cseréjével is. Az Ubuntu projektjével ez is kiküszöbölhető, nemcsak a legújabb számítógépekhez és laptopokhoz kompatibilis a rendszer. A programhoz tartozik a Xubuntu projekt is, melynek célja, hogy a régebbi gépeken is futó operációs rendszereket fejlesszenek ki. Így nem kell a még működőképes, ám az új szoftvereket el nem bíró gépeket kidobni.

ubuntu

Az Ubuntuval futó számítógépek fogyasztása, a felmérések szerint, sokkal alacsonyabb, a most népszerű Windows Vistával összehasonlítva. Ezen kívül, néhány, szintén ingyenes program is elérhető, melyek csökkenthetik az energiaigényt. Erre példa a Powertop, a Less Watts alkalmazása, ami elemzi rendszerünket és kimutatja milyen beállítások megváltoztatásával növelhető a hatékonyság.
A Linux újabb és újabb frissítésekkel áll elő, ám problémája, hogy nem annyira elterjedt, mint a Windows, holott rendszerei egyszerűbbek és stabilabbak is, grafikus felületei között a Windowshoz hasonló verziók is használhatók.

Ajánlott tartalom

A nyomtatás energiakibocsátásának felét meg lehetne spórolni tintasugaras nyomtatókkal

Ha 2025-ig az összes irodai lézernyomtatót kiváltanák tintasugaras nyomtatóra, akkor a jelenlegi szint 52 százalékára lehetne csökkenteni az energiakibocsátást, ez 1300 millió kilogramm szén-dioxidot takarítana meg, ami több mint 280 ezer autó forgalomból való kivonásával lenne egyenértékű - derül ki az Epson megbízásából készült kutatásból.

Nincs hozzászólás

  1. És az Ubuntu 8.04 és 9.04 is támogatja a Fit-PC2 igazi Zöld PC-t 🙂