Zöld ünnepeket! Fenyőfa akár több éven keresztül

Karácsony közeledtével előtérbe kerül a vásárlás, a fogyasztás, a boltok is megtelnek portékákkal. Jó azonban, ha ebben a vásárlási lázban figyelünk a zöld gondolatokra is, melynek praktikáiról ad tájékoztatást a Csalán Egyesület. Néhány példa a meghitt és egyben környezetbarát ünnepeléshez.

Jó, ha az év közbeni zöld gondolkodásunkat az ünnepekre is megőrizzük, továbbra is törekszünk a tudatos vásárlásra, azaz például előre megtervezzük a boltjárást, kosarat, táskát viszünk magunkkal, az áron túl a minőségre, az egészségességre, a származási helyre is figyelünk. „A boltokba kerülő áruk közül ajándékul válasszunk helyi, hazai terméket, legyen szó akár élelmiszerről, akár kézműves termékről. Így sok felesleges szállításból adódó környezetterhelést előzhetünk meg, és az is jó, hogy hazai ízek kerülnek a ilyenkor a karácsonyi asztalra. Ha megvan az ajándék, nem mindegy, hogy mibe csomagoljuk és, hogy csomagoljuk-e egyáltalán. Van, ami már külön csomagolás nélkül is jól mutat, vagy egyszerű papírba tekerve, raffiával átkötve is csinos, dekoratív. A nagyon csillogó, fényes anyagokat azonban jobb, ha a boltban hagyjuk, hiszen az ünnepek után csak a szeméthegy növekszik általuk. Ajánljuk továbbá a papír ajándéktasakokat, amelyeket többször is újrahasználhatunk.” – nyilatkozta Kiss Renáta, a Csalán Egyesület projektvezetője.

„Várjuk és vágyjuk a fényt ezeken a sötét estéken, de nem mindegy, mivel teremtünk ünnepi világosságot. Legyen a világítás meghitt, ne hivalkodó! A kevesebb itt valóban lehet több – izzósorból válasszunk LED-eset, ha tehetjük, és az izzósort sose működtessük feleslegesen! A legszebb, legünnepibb, ha felügyelettel, körültekintéssel gyertyát, mécsest égetünk.” – mondta Decsi Márton, a Csalán Egyesület környezeti tanácsadója. Süssünk közösen mézeskalácsot, válasszunk gyökeres fenyőt, készítsünk természetes anyagokból karácsonyfadíszeket, használjuk újra a csomagolóanyagokat! Készítsünk magunk ajándékokat, szánjunk figyelmet, időt szeretteinkre, közösségünkre – ezzel azt adjuk, ami a legdrágább, ami meg nem vásárolható! Mézeskalács-illatú, meghitt ünnepeket mindenkinek!

Fenyőfa akár több éven keresztül
Magas legyen, vagy alacsony? Ezüst vagy luc? Tömött vagy inkább könnyed? Ezek a szempontok ismertek mindenki előtt, aki a fenyőfavásárlás feladatával szembesül. Tudatosak lehetünk azonban abban is, hogy konténeres fát válasszunk a kivágott helyett. Így ugyanis akár több évig is szolgálhat ünnepünk fényeként egy szép fa, mely később kertünk dísze is lehet – hívja fel a figyelmet a konténeres fenyőfák választására a Csalán Egyesület. A Karácsony elengedhetetlen kelléke a fenyőfa. Ezt megszoktuk, mindannyiunk számára fontos, hogy szép zöld lombjával, illatával szobánkba hozza a meghittség pillanatait. A tél derekán így sok fenyőfa kerül az ünnepi pompából az utcára, majd jobb esetben komposztálják, elégetik őket. Pedig lehetne ünnepünk fénye akár többször is a Karácsony főszereplője! Konténeres, gyökeres fa választása esetén ugyanis kedvelt növényünk tavasszal ismét szépen fejlődhet, zöldítheti udvarunkat, kertünket.
„A gyökeres fenyőfák gondozása azonban kulcskérdés. A szobában való díszítésig – ill. az ünnepek utáni “lebontást” követően – tartsuk fánkat szabadban (pl. erkélyen), vagy fűtetlen, hűvös helyiségben. Ünnepek idején törekedjünk arra, hogy a kályhától, vagy fűtőtesttől a lehető legtávolabb helyezkedjen el. Megfelelő nedvességtartalomra is szüksége van egy élő fának, így három naponta kevés vízzel (1.5-2 dl) érdemes meglocsolnunk, figyelve arra, hogy ne álljon vízben. Emellett biztosítsunk állandó nedves környezetet számára: permetezzük ágait, vagy párologtatóval növeljük a levegő nedvességtartalmát.”– javasolja Decsi Márton, a KEOP által támogatott Csalán Egyesület környezeti tanácsadója. Vigyázzunk a fa épségére is, hiszen éppolyan törékeny, mind minden más élőlény! A tavasz közeledtével fontossá válik annak átültetése vagy a kiültetése. „Egy 1 méteres fa esetén legalább 60 X 60 X 60 cm-es ültető edény vagy gödör szükséges. A gödör aljába tegyünk komposztált marhatrágyát, humuszt vagy tőzeget, majd úgy helyezzük be a fát, hogy a gyökérnyak a felszínnel egy szintben legyen. Ültetést követően a fát alaposan meg kell öntözni és fenyőkéreggel, vagy lombbal érdemes takarni a talajt körülötte. Nagy nyári hőség esetén a rendszeres locsolás nagyban segítheti a fa túlélési esélyeit. Ezekre figyelve az Ön fenyőfája még sok esztendőn át élhet és lehet az ünnep éke.” – tette hozzá a Csalán Egyesület munkatársa.

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.