Zöld vallások

A világ vallásainak nagyon fontos szerepe van a környezettudatos gondolkodás elterjesztésében. A kereszténység szerint meg kell tanulnunk újra harmóniában élni Isten teremtett világával

Az öko gyülekezetek azonkívül, hogy a templomokra napkollektort szerelnek, igyekeznek beleplántálni a teremtésvédelmet a gyülekezetük gondolkodásmódjába. Létezik már újrahasznosított papírra nyomtatott zöld Biblia, ami tartalmilag nem különbözik az eredetitől. Érdekesége, hogy a környezettel és a teremtett világgal kapcsolatos ezer igehelyet zöld betűvel szedtek, valamint a Biblia végén pár kérdéskört teremtésvédelmi, környezetvédelmi szempontból dolgoztak fel.

A Krisna tudatú hívők vegetarianizmusukkal a környezettudatos életmódot támogatják. 1993 tavaszán jött létre Somogyvámos határában a 250 hektáros területen elhelyezkedő Krisna- völgy, indiai kulturális központ és biofarm. Az öko faluban élő 130 állandó lakosú közösség egyik legfőbb törekvése az önfenntartó és egyben fenntartható életmód megvalósítása. Céljuk, hogy életük minden aspektusa környezettudatos legyen. A nemzetközi öko faluhálózatnak 2006 óta Krisna völgy is teljes jogú tagja.  Az OzoneNetwork hétfői Egyenlítő c. műsorának vendége Sölétormos Jenő, a Krisna-völgy elnöke szerint nem vagyunk függetlenek a természettől. Holisztikus szemlélet alapján az emberek istentelen, bűnös életének a következménye, hogy nem lesz eső. Magyarországon ennek eredményeképp évről évre szárazabb a klíma és egyre nehezebb élelmiszert termelni.


Ajánlott tartalom

Enyhülhet az aszály a Rajna térségében, bő fél méterrel emelkedhet a vízállás

Enyhülhet a német gazdaság lassulásával fenyegető aszály a Rajna térségében, egy szerdán közölt előrejelzés szerint a következő napokban több mint fél méterrel emelkedhet a vízállás Németország legfontosabb vízi szállítási útvonalán.