Zöldátállás csak zöld pénzügyi megoldásokkal lehetséges

Zöld tőkepiac, zöld pénzügyi termékek, zöldülő banki törekvések – a zöld pénzügyi megoldások témája köré szerveződött az Energia21 legutóbbi ülése, ahol a magyar pénzügyi élet jelentős szereplőinek irányadása és szakértői hozzájárulása mellett egyeztettek az alapító tagok – közölte az Energia21 Kezdeményezés szerdán az MTI-vel.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Csányi Péter az OTP Bank vezérigazgató-helyettese és Szabó Levente az MBH Bank vezérigazgató-helyettese is előadást tartott az Energia21 kezdeményezés áprilisi ülésén. A három vitaindító előadás különböző megközelítésben mutatta be a világban, Európában és hazánkban zajló zöldátállás pénzügyi vonatkozásait. A szakértők elemzéseiből részletes bepillantást nyerhettek az E21 tagjai – többek között – az energiafüggőség hazánk pénzügyi egyensúlyára gyakorolt hatásaiba, az úgynevezett zöld tőkepiaci trendekbe, a zöldátállást támogató hatékony tőkeallokációs törekvésekbe és a zöld pénzügyi megoldásokhoz kapcsolódó termékek fejlődésébe – írták. A tanácskozáson az Energia21 tagjai ajánlásokat fogalmaztak meg. Kifejezték egyetértésüket a kormány 2024. április 5-én bejelentett energiahatékonyságra fókuszáló otthonfelújítási támogatási programjával. A program eredményeit is figyelembe véve javasolják kombinált és egyénre szabott energiahatékonysági beruházások kidolgozását, amelyek célzottan, környezeti, szociális és gazdasági szempontok vizsgálatának eredményeire alapozva támogatják Magyarország lakosságát – ismertették.

Hozzátették, a tagok szükségesnek látják egy nemzetközi viszonylatban is ösztönző mintamodell kidolgozását, amelyben a cégek nem teherként, hanem célként tekintenek a fenntarthatósági kritériumokra. Ehhez jelentős szerepvállalással és példamutatással kell hozzájárulniuk a hazai pénzintézeteknek. A harmadik pontban megállapították, hogy a zöld pénzügyi termékek térnyeréséhez megfelelő tájékoztatást és feltételrendszert kell biztosítani, hogy a társadalom széles rétegei vegyék igénybe ezeket az új típusú lehetőségeket. A hazai pénzintézetek adatfeldolgozási és biztonságos adatmegosztási szerepvállalásának mélyítésével gördülékenyebbé és kiszámíthatóbbá kell tenni a lakossági és vállalati zöldfinanszírozást Magyarországon – írták. Végezetül kifejezték egyetértésüket a Párizsi Megállapodásban foglaltakkal, miszerint jelentős köz- és magánberuházásokra lesz szükség a nulla vagy közel nulla nettó szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra történő áttéréshez. Ehhez szükséges, hogy a pénzügyi források áramlása kerüljön összhangba az üvegházhatású gázok alacsonyabb szintű kibocsátása és az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képesség fejlesztésére irányuló erőfeszítésekkel – fejtették ki ajánlásaikban E21 tagjai.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy az Energia21 Kezdeményezés a közelmúltban indult el közéleti, tudományos és gazdasági szakemberek részvételével, azzal a céllal, hogy Magyarország zöldátállását segítse. Az E21 tudományos, szakmai és civil rendezvényeket, többek között országos zöldenergia-roadshow-t is indított, hogy tudatosítsa, népszerűsítse és előmozdítsa a zöldátállást – írták.

Ajánlott tartalom

Korszerűsítették a budapesti távhőszolgáltatást

Bővült és korszerűsödött a budapesti távhőszolgáltatás, energiahatékonysági pályázat részeként a FŐTÁV Budapest tizenhárom kerületében 201 hőközpontot újított fel - közölte a BKM Budapesti Közművek szerdán az MTI-vel.