Zöldberuházásokkal spórolhatnak az önkormányzatok

A forráshiánnyal küzdő települések energetikai modernizálására, a beruházási igények kiszolgálására alapított új leányvállalatot a hazai tulajdonú ELMIB csoport. Az ELMIB Innovatív Energetikai Zrt. olyan támogatási konstrukciót kínál önkormányzatoknak, amellyel a települések további hitelfelvétel és önerő nélkül, ESCO finanszírozásban korszerűsíthetik közvilágításukat, csökkenthetik a közüzemi számlákra fordított költségüket, de lehetőségük nyílik komplex energetikai korszerűsítésre, a megújuló energiaforrásokra épülő helyi energiatermelés kiépítésére is.

A forráshiánnyal küzdő önkormányzatoknak kínál lehetőséget korszerűsítésekre az ELMIB csoport új részvénytársasága, az ELMIB Innovatív Energetikai Zrt. A társaság a holding összes leányvállalatának szolgáltatásait összevonva nyújt megoldást a válság miatt nehéz pénzügyi helyzetbe került önkormányzatoknak elsősorban közüzemi áram- és gázszámláik csökkentésére.
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szeptemberben közzétett jelentéséből az derül ki, hogy az önkormányzatok 80 százaléka az utóbbi három évben nem tudta biztosítani költségvetési egyensúlyát, így forrást sem tudtak nyújtani fejlesztésekre, az uniós támogatásokat is csak elenyésző arányban hasznosították. Az ÁSZ szerint jelenleg 230 eladósodott önkormányzat van Magyarországon.
Az elavult energetikai rendszerek fenntartása így még nagyobb anyagi terhet jelent a települések számára. Forráshiány, eladósodás, a hitelforrások beszűkülése miatt azonban az önkormányzatok többsége képtelen elvégezni a jelentős megtakarítást eredményező fejlesztéseket, és tovább fizeti az intézmények, a fűtés és a közvilágítás növekvő energiaszámláit. A most alakult ELMIB Innovatív Energetikai Zrt. erre kínál megoldást az ESCO-finaszírozással. Az önkormányzatok ebben a konstrukcióban önrész nélkül foghatnak bele a korszerűsítési beruházásokba, és a későbbi megtakarításokból finanszírozhatják a szükséges és halaszthatatlan fejlesztéseiket.

Az ÁSZ vizsgálta azt is, hogy az önkormányzatoknál bevezetett energiaracionalizálási programok, amelyek az intézmények fűtés- és világításcélú energiafelhasználását érintik, mennyire hatékonyak. Az utóbbi öt évben az önkormányzatoknál az áramfelhasználás ugyan 14 százalékkal csökkent, de az áremelkedések miatt a kiadások 32 százalékkal nőttek. A földgáz-felhasználásnál ennél is nagyobb az eltérés: 18 százalékos fogyasztáscsökkenés 43 százalékos kiadásnövekedéssel járt együtt.
Az ÁSZ megállapította, hogy az energiaracionalizáláshoz az állami források nem elegendőek. Az ELMIB Innovatív Energetikai Zrt. erre is megoldást nyújt: vállalja térségek teljes energetikai felmérését, és akár forrás nélkül is megvalósítható komplex energetikai beruházásokkal is támogatja a településeket. Az önkormányzatok új zölderőművekkel akár helyben megtermelhetik a település teljes energiaszükségletét, így az import-energiahordozóktól és azok árváltozásától nagyrészt függetlenül biztosíthatják saját ellátásukat. Az esetlegesen fennmaradó importenergia szükségletet pedig az ELMIB csoport piaci beszerzéssel képes biztosítani. A zölderőmű fejlesztések további haszna, hogy munkahelyeket teremtenek a munkalehetőséget alig nyújtó kistelepüléseken.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.