Zöldipar: Kína az élre tör?

A megújuló energiák infrastruktúrájának gyártását segítő állami támogatások ma kritikus pontjai annak a versenynek, melyben a különböző országok igyekeznek zöld szektorukat nemzetközileg is vezető helyzetbe pozicionálni.

Az eddig javarészt Európába exportáló Kína az Egyesült Államok piacán készül teríteni szélturbináit. Az egyik amerikai szakszervezet azonban bekeményített: bepanaszolta a kommunista államot, amiért illegálisan szubvencionálja a zöld szektort és a WTO elé akarja vinni az ügyet. A Fehér Házé a döntés, hogy megteszik-e.
A 850 ezres taglétszámmal bíró Egyesült Fémmunkások nevű szakszervezet a kínai szélturbinák és szolár-panelek állami támogatásában talált kivetnivalókat, amit a fogyasztók támogatása helyett favorizál Peking.

A WTO sokrétűen szabályozza az export-iparágak támogatásának lehetőségeit. Abban az esetben engedélyezi az áruk és szolgáltatások támogatását a belföldi piacon, ha azok nem kerülnek előnybe az importáruval szemben. A genfi székhelyű szervezet tiltja a kiviteli termékek és az exportőrök támogatását – e tabukat látszik sérteni Kína gyakorlata.
Szakértők szerint várható volt, hogy valaki előbb-utóbb megteszi a lépést Kína ellen. A multinacionális nagyvállalatok azonban nem voltak hajlandók a panasz-benyújtásban érdekelt washingtoni kormánnyal együttműködni: a cégvezetők vonakodtak adatokat kiszolgáltatni vagy tanúskodni az ázsiai nagyhatalomban honos üzleti gyakorlatról, mivel ismerik a kínai kormányrutint. Peking hajlamos szankciókkal eljárni az ellenségesen megnyilvánuló -részben nyugati tulajdonú- vegyesvállalatok ellen és akár kizárni az adott céget a kínai piacról.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.