Zöldséget termelnének az űrben

A Holdat és más, távolabbi égitesteket célzó küldetések tervezése során igen sok technikai kihívással kell szembenéznünk. Ugyanakkor felmerül egy másik, legalább ennyire fontos kérdés is: mit egyenek az űrhajósok?

Az emberes űrmissziókra szánt ételek fejlesztése közben azonban nem kizárólag a táplálkozási szempontokra, de az űrhajósok pszichológiai állapotára is figyelemmel kell lenni, írja a menzardcafe.blog.hu! A táplálkozás tervezésében azonban azokkal a különleges követelményekkel is kalkulálni kell, mint: a súlytalanság, továbbá, hogy az űrhajósok hosszú ideig élnek zárt környezetben. Az ételnek energiában gazdagnak és táplálkozási szempontból kiegyensúlyozottnak kell lennie, emellett elvárás, hogy ízletes és mutatós is legyen. A súlytalanság körülményei miatt további követelmény az is, hogy „ragadós” legyen, azaz ne szóródjon szét, könnyen lehessen kezelni. Olyan speciális csomagolást is igényel, amiben hosszú ideig tárolható.

Ahogyan a küldetések várható időtartama növekszik, a táplálkozási aspektusok is egyre fontosabbá válnak. Sürgető tehát olyan ételek kifejlesztése, amelyeket a hold- vagy mars felszíni üvegházakban, akár az űrhajók fedélzetén lehet előállítani, vagy épp termeszteni. A kutatásokban jelenleg a japánok járnak az élen. Nem véletlen, hogy tavaly épp Satoshi Furukawa volt az, aki orosz és amerikai kollégáinak uborkát termesztett a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén. Nem tétlenkedik persze az ESA [European Space Agency] sem, egy eléggé biztatónak is nevezhető új projektről most mégis Houstonból [NASA Space Center] érkeztek hírek, ahol az amerikai mérnökök Mirko Ihrig és Piotr Szpringwald dizájnerekkel közösen dolgoznak a « NASA Plant System « néven futó kísérleten.

Nasa

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.