"Zöldtetők a klímaváltozás ellen - Az épített, szépítő zöldtető" címmel került megrendezésre február 11-én a Zöldtetőépítők Országos Szövetsége konferenciája.

Zöldtetők a klímaváltozás ellen

“Zöldtetők a klímaváltozás ellen – Az épített, szépítő zöldtető” címmel került megrendezésre február 11-én a Zöldtetőépítők Országos Szövetsége konferenciája.

A TFH+E kiállítás és konferencia sorozat első napján rendezett eseményen több száz szakember vett részt.
A nagy érdeklődés homlokterében a zöldtetőépítés jövőjét meghatározó, módosított kormányrendelet – OTÉK 182/2008 (VII.14.) – értékelése állt.

A ZÉOSZ célja, hogy a számos ellentmondást tartalmazó, szakmailag megalapozatlan kormányrendeletet vizsgálják felül. A hazai zöldtetőépítés szakemberei úgy vélik, hogy csak a fenntartható fejlődés kritériumait figyelembevevő, a városökológiai és gazdaságossági érdekeket együttesen képviselő rendelet töltheti be szerepét. Nem elég csak megépíteni a tetőkerteket, hanem megóvásukról is kell gondoskodni. Hiányzik többek között a jelenlegi törvénytervezetből az épített zöldfelületek fenntartási kötelezettsége, amelyet rendeletileg, környezetvédelmi bírság terhe mellett kellene szavatolni.

Egy szakszerűen megépített és karbantartott zöldtető élettartalma akár több emberöltő is lehet, de ezt csak úgy lehet megvalósítani, ha a zöldtetőépítés itthon is elnyeri az önálló szakma jogosultságát. Legfőbb törekvésünk, rendeletileg elfogadtatni a zöldtetőépítés minőségi normatíváit.

Az építész és tájépítész szakma nyitott és befogadó a technológiai újdonságok terén, és ez bizakodással tölti el a ZÉOSZ vezetőségét, hogy a szakszerűségre törekvés jegyében megkezdett út helyes, és az egyetlen követendő.

Ajánlott tartalom

Fenntarthatóság a zsalutechnológiában is

A közel két évtizede létező környezetbarát, számtalanszor újrahasznosítható műanyag zsaluhéjak feltalálója és gyártója, a piacvezető Meva, új regionális szolgáltatási központja is a fenntarthatósági alapelvek mentén kezdte meg működését Dunakeszin. Az üzemben környezetbarát csúcstechnológiával végzik majd a zsalukarbantartást, –javítást és –tisztítást.