Zöldül a Dalkia

A Dalkia Energia 2009 folyamán 47,6 milliárd forint konszolidált árbevételt ért el. Ez 3 százalékkal elmarad a 2008-as árbevételétől.

A Dalkia üzemi eredménye 4,98 milliárd forintról 5,55 milliárdra nőtt, mely 11 százalékos javulásnak felel meg. A meglévő termelő eszközök hatékonyságának javítására, illetve új berendezések megvalósítására szánt beruházások összértéke 1,9 milliárd forint értéket képviselt.
A vállalat árbevételének alig több mint felét, 52 százalékát szerzi villamosenergia értékesítéséből. Ipari célú hőszolgáltatásból 21 százaléknyi árbevétele képződik, míg lakossági és közüzemi távhőellátásból 14 százalék. Az ipari célú létesítmények üzemeltetése 13 százalékkal járul hozzá a Dalkia Energia bevételeihez.
Országszerte mintegy 50 önkormányzat több száz létesítményének energiaellátását biztosítja a Dalkia Energia, ebből 2009-ben 55 volt az egészségügyi intézmények száma. 2009 folyamán az energiahatékonysági szolgáltatások szerződésállománya is bővült.

A Dalkia Energia 2009. évi kibocsátása 282 524 tonna szén-dioxidnak megfelelő üvegházhatású gáz, mely 11 százalékkal alacsonyabb az előző évinél. „Még ha a megújuló energiaforrások kihasználása az ideális ütemben folyik is tovább, akkor sem kerülhető el, hogy húsz év múlva a fosszilis energiahordozóknak jelentős szerepe legyen a világ energiafelhasználásában. Ezért is különösen fontos, hogy az ezekre alapuló ellátási rendszerek hatékonyságában rejlő minden lehetőséget kihasználjunk” – állítja Gérard Bourland a Dalkia Energia Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Ajánlott tartalom

Csökkent a gázfogyasztás a fűtési szezonban

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon. A tájékoztatás szerint a nagyarányú megtakarítást hozó előző fűtési szezonhoz képest több mint negyedmilliárd köbméterrel, 4,3 százalékkal volt alacsonyabb a gázfelhasználás.