Zöldülőben a magyar gazdaság

A hazai gazdasági szerkezetben a gazdasági válságból való kilábalás és a fenntartható gazdaság irányába történő elmozdulás alapja egyértelműen a zöld gazdaság.

Ezért az állami intervenció gyakorlatát össze kell kötni a technológiai innováció iparfejlesztő, illetve keresletélénkítő hatásaival – hangsúlyozta Olajos Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium energia- és klímapolitikai helyettes államtitkára a XXI. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban tartott előadásában.
Mint az államtitkár elmondta, hazánknak két jelentős problémával kell megküzdenie, amelyre gyógyírt jelent a zöldgazdaság megerősítése. Az egyik a régiós szinten is alacsonynak számító foglalkoztatottság, a másik a klímaváltozás okozta kihívások. Magyarországon, nagyjából 200.000 munkahelyet lehetne teremteni néhány év alatt a zöld gazdaság elindításával.

A zöld gazdaság iparágazatai közül a legnagyobb üzleti potenciállal az energiahatékonyság, a vízgazdálkodás, a közlekedés, illetve a megújuló energia ipar rendelkezik. Ezt szem előtt tartva kezdte el kialakítani ki a magyar kormány a hazai zöld gazdaság kiépítését, megerősítését célzó stratégiáját, amelynek középpontjában az energiahatékonyság, a megújuló energiaforrások célzottabb felhasználása és a fenntartható vidékfejlesztés áll.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.