Zsákutca az elektromos autó?

Ön vezetett már elektromos autót? A vidámparki dodzsem nem ér. A helyváltoztatásra korlátozottan alkalmas mopedautó sem.

Ezért aztán szóljon inkább így a kérdés: ön vezetett már modern elektromos autót? Valószínűleg nem. Látott már egyáltalán modern elektromos autót? Talán, de akkor is esélyesebben külföldön, mint Magyarországon. Hallott, olvasott már modern elektromos autókról? Persze, hiszen rendre beszámolunk róluk, egyiket-másikat vezettük is. Mit gondol, van létjogosultságuk? Sokan nyilván igennel válaszolnak erre, a környezettudatosan gondolkodók feltétlen. Vennének modern elektromos autót? Sanszos, hogy nemleges a túlnyomó többség felelete, mivel a modern elektromos autók drágák, s az a csoport, aki megengedheti magának a drága kocsi vásárlását, nagyobbra, erősebbre, minőségibbre, márkásabbra szavaz, voltaképp érthetően. És még valami: az idegenkedés, a bizalmatlanság is elfogadható érv. Az elmúlt év hazai autóeladásairól szóló hírünkben külön nem említettük, de a Datahouse Kft. statisztikájából tudható, hogy 2012-ben itthon 8, azaz nyolc elektromos autót helyeztek forgalomba. Egészen pontosan 3-3 darab Citroën C-Zero és Nissan Leaf, továbbá 2 darab Peugeot iOn típusút.

Mitsubishi i-MiEV-ből egy sem talált gazdára. Opel Ampera? Nem tisztán villanyos, de jó, csaljunk csöppet, fejeljük meg a (vizes)nyolcast az ő tízesével. Testvérét, a még a kereskedőknek is bajosan drága Chevrolet Voltot nem forgalmazzák Magyarországon. Tehát összesen 18 példány, ennyi, nem több, még az ugyancsak nem kimagaslóan magas 53 ezerhez viszonyítva is láthatatlan és elhanyagolható kisebbség. Legyünk reálisak, ez semmi. Ráadásul ezt a 8-18 itthon „eladott” modern elektromos autót sem magánszemélyek vették, na mindegy, ez a jelenlegi helyzetben tényleg nem releváns információ. Ha most azt tetszik gondolni, hogy a villanyverdák ellen kampányolnánk, tévedés. Ízlés kérdése, hogy valakinek bejön-e egy elektromos autó – aki szinte csak városban közlekedik, nem megy többet napi 10-20 km-nél, s akinek otthon az akkumulátorok töltése sem jelent gondot, annak akár már ma is bátran javasolható például egy 2011-es Év Autója Leaf – amelynek tesztjével rövidesen jelentkezünk. S ha már Év Autója: a Nissan tavalyelőtti sikerére rímelt az Ampera/Volt duó tavalyi győzelme, a 2013-as finalisták között bezzeg sehol egy zöld modell… No nem mintha a magyar autópiac tényező volna, de még csak az Év Autója cím sem szükséges egy gyártónak ahhoz, hogy tolja, vagy épp visszafogja az elektromos szekeret.

Ne legyenek illúziónk, csakis a profit számít (lásd a VW-konszern meggondolta magát, s kikukázta az Audi A2-es projektet, mi több, az R8 e-tronnal kapcsolatban is azt hallani, hogy felfüggesztették a fejlesztését, s nem kerül sorozatgyártásba). Hogy megéri-e az e-közlekedésbe invesztált sok-sok milliárd, hogy ne csupán szeressék, áhítsák és bolygónk megmentésében is fontosnak lássák, de vegyék is a gépet a népek. Azonban nem veszik. Sehol sem fogynak az elektromos autók úgy, ahogyan azt a zöld asztaloknál eltervezték. Csak két adat: brit elemzők szerint 2013-ban esetleg duplázhat a villanyos piac, a 2012-es 3000-ről 6000-re. Ez sem mennyiség. S a másik: a Nissan tavaly 20 ezres Leaf-értékesítéssel számolt az USA-ban, lett belőle október végéig 6791…

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A GTKB Ganz fejleszti buszgyártási képességét

A GTKB Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. fejleszti buszgyártási képességét, egyebek közt új innovatív vezérlőrendszert hoz létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Plusz forrás felhasználásával - közölte a társaság az MTI-vel.