Zsebbe nyúlnak az erdőirtás lassítása végett

Tetemes összeggel, több mint 90 millió dollárral (16,7 milliárd forintnak megfelelő összeggel) támogatja a Világbank a trópusi erdőirtás lassítását szolgáló programjait Norvégia és Németország.

A trópusi erdők védelmét célzó kezdeményezések legnagyobb pénzügyi támogatójaként ismert Norvégia ezúttal 50 millió dollárt folyósít a Világbank programjának. Németország 40 millió dollár feletti összeggel segíti az erdőirtás lassítását. A támogatásoknak köszönhetően a Világbank karbonalapja (Carbon Fund) közel 200 millió dollárra növekszik. Korábban olyan országok adtak pénzt, mint Nagy-Britannia, Ausztrália és az Egyesült Államok. Norvégia kétoldalú erdővédő programokat is finanszíroz, Brazíliával és Indonéziával egyaránt egy-egy milliárd dolláros projektet működtet. “El kell kezdenünk az élenjárók jutalmazását” – mondta az erdőirtás feltartóztatásáról szólva Erik Solheim norvég környezetvédelmi miniszter. A Világbank karbonalapjából idén öt országnak nyújtanak pénzt az őserdők irtásának lassításáért.

A támogatásból Nepál, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Mexikó és Costa Rica részesülhet. Az erdőirtás az emberi tevékenység okozta üvegházgáz-kibocsátás 20 százalékát teszi ki. A fák elnyelik a karbont, ahogy nőnek, de kibocsátják, amikor felperzselik őket – általában azért, hogy termőfölddé tegyék a területet. A Világbank örömmel fogadta a norvég és német támogatást, de aggasztja, hogy túl lassan érkeznek felajánlások a zöld segélyalapba, amelynek az eredeti célkitűzések szerint 2020-ra száz milliárdra kellene híznia. “Nagyon aggódunk az egyre nagyobb lemaradás miatt” – fogalmazott Andrew Steer, a Világbank éghajlat-változási megbízottja.

Ajánlott tartalom

Kiemelt segítséget kap három vármegye a zöld átálláshoz

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (Kehop plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kedden Egerben.