Zsugorodnak a gleccserek a Mount Everest térségében

Tizenhárom százalékkal zsugorodtak a Mount Everest térségében lévő gleccserek az elmúlt 50 évben, és a hóhatár 180 méterrel feljebb került a kutatók legfrissebb adatai szerint.

A Milánói Egyetem kutatója, Sudeep Thakuri vezette csoport a világ legmagasabb csúcsa, a Mount Everest térségéről és a környező 1148 négyzetkilométernyi Szagarmatha Nemzeti Parkról készített műhold felvételeket, topográfiai térképeket elemezve és a térség gleccsereit rekonstruálva derítette ki az új adatokat, amelyeket az Amerikai Geofizikai Egyesület által támogatott, kedden kezdődő nemzetközi konferencián mutatnak be a mexikói Cancúnban. A szakemberek megállapították, hogy a leggyorsabb mértékben az egy négyzetkilométernél kisebb gleccserek tűnnek el, amelyek felülete 43 százalékkal csökkent az 1960-as évek óta. Mivel a gleccserek gyorsabban olvadnak, mint ahogy a hó és jég újra feltölti őket, a korábban jég alatt lévő kő és törmelék egyre inkább a felszínre kerül: 1960 óta az ilyen területek nagysága 17 százalékkal nőtt. A gleccserek vége is magasabbra került mintegy 400 méterrel 1962 óta.

Thakuri és kollégái vizsgálták a térség hőmérsékletbeli és csapadékváltozását is a nepáli klíma obszervatórium és a nepáli meteorológiai intézet adatai alapján. Azt találták, hogy a térségben 0,6 Celsius-fokkal nőtt a hőmérséklet és 100 milliméterrel csökkent a csapadék a monszun előtti és a téli időszakban 1992 óta. Tudósok már korábban is arra figyelmeztettek, hogy a himalájai gleccserek néhány évtizeden belül teljesen elolvadhatnak, komoly aszályokat okozva Ázsia jelentős részén. A Himalájából eredő folyók 1,3 milliárd ember számára jelentenek vízforrást. A szakemberek úgy vélik, hogy a hó-és a jég csökkenése a Mount Everest térségében az ember által keltett üvegházhatású gázok által okozott globális felmelegedés következménye.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.