Zuhan a napelemek ára

Árháború dúl a napelemgyártók között. Ma ugyanannyiért lehet két modult venni, mint 2011-ben egyet. 2008 végéhez képest most harmadannyiért szereltethet valaki napelemes rendszert a házára Németországban.

Egy év alatt szinte 50 százalékkal csökkent a napelemmodulok ára Európában a Photon International szaklap elemzése szerint, írja az origo.hu. A legkorszerűbb, úgynevezett egykristályos szilícium modulok ára 1,44 euró volt egy wattnyi teljesítményre számolva 2011 januárjában. 2012 januárjában már csak 0,82 eurót kellett fizetnie a vevőnek ugyanakkora teljesítményért (a csökkentés 43 százalékos). A többkristályos modulok ára 1,47 euró/wattról 0,81 euróra esett egy év alatt, vagyis 45 százalékos a csökkenés. A Le Journal du Photovoltaique francia-angol nyelvű szaklap szerint a fenti adatok korrektek, de csupán megbízható becsléseken alapulnak, mert csak a márkás készülékek árát veszik figyelembe. A nem márkás napelemeket már 0,70 euró/watt áron is meg lehet venni, míg a márkás készülékek esetén általában 0,90 euró/wattos árakkal lehet találkozni.

Hasonló áresést mutat a Német Napenergia-ipari Egyesülés (BSW-Solar) szakmai szervezet indexe is. A mutató kiszámításához azokat a háztetőre szerelt napelemes áramtermelő rendszereket veszik figyelembe, amelyek névleges csúcsteljesítménye nem több 100 kW-nál. Ezeknek a moduloknak az ára 2724 euró volt kilowattonként tavaly év elején, míg a negyedik negyedévre 2082 euróra csökkent. 2008 végén egy hasonló teljesítményű rendszer még 4200 euróba került egy kWp-re számítva, vagyis az árak az egyharmadára csökkentek. (A napelemek csúcsteljesítményét kWp-ben mérik, ahol laboratóriumi körülmények között egyenletesen 1000 W fényintenzitás éri négyzetméterenként az eszközt.) Árháború dúl a napelemgyártók között, ez az oka a meredek árcsökkenésnek a Le Journal du Photovoltaique szerint. E gyre-másra jelennek meg a piacon az ázsiai, kiemelten a kínai gyártók. A gyártási kapacitások meredeken nőnek, vagyis egyre gazdaságosabbá válik egy napelempanel előállítása. Az áresésben szerepet játszik a technológia fejlődése és az olcsóbbá vált alapanyag, a szilícium. Az árak egyébként EU-szerte Németországban a legkedvezőbbek, mert a német piac a legfejlettebb.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.

Nincs hozzászólás

  1. Persze hogy zuhan, a kutyának se kell.
    Aki eddig vásárolt az is csak azért, hogy lássák ilyen is van neki.
    Használni semmire sem lehet.

  2. salamonpisti

    Na ne becsüljed csak le azt, hogy csak azért, hogy lássák, hogy neki olyan is van! ez így működik, ideológia, ha úgy tetszik divat kell hozzá….. illetőleg ez is olyan mi volt előbb a tyúk vagy a tojás kérdés, mert miért isszűntek meg pl a római birodalomban a gladiátori játékok? Igen, az utolsó egy szánalom volt fogatlan medvével stb… de én mégis úgy gondolom, hogy kellett a kereszténység is. Ez ugyan az.

    egyébként sose fog elégé lemenni az ára, ahoz az államnak nem a fogyasztását a vásárlását hanem a termelését kellene támogatni, az meg a kapitalizmus keretit feszegetné.

  3. Bunkó vagy endy

    Az elmúlt évben 29+ GWp teljesítményt építettek be a világon. Ha a Pakson lévő magyar atomerőművet durván 2 GW teljesítményűnek vesszük, akkor ez majdnem 15 atomerőmű. Erre nem lehet azt mondani, hogy a kutyának se kell, legfeljebb az olyan – a valóságtól teljesen elrugaszkodott, bizonyos médiasémákat gondolkodás nélkül ismételgető – valaki, mint te is.

  4. Minden új műszaki találmány ,megoldás,rendszer először nagyon drága,aztán egyre olcsóbb,míg a végén már mindenki megszerezheti(Pl.plazma tv,dvd,mobiltelefon, a gázfűtés is drága rendszer volt régen stb.,stb.)Ez természetes folyamat.