19 éves lány fejleszti a napelemeket

Eden Full, egy 19 éves kanadai lány találmánya 40 százalékkal teheti hatékonyabbá a napelemes technológiát. “Egy igen egyszerű és kis kőlségű újításról van szó” nyilatkozta a Zöld Élet (Green Living) elnöke, Laurie Simmonds.

Az említett forradalmi megoldás azon alapszik, hogy a napelemeket folyamatosan merőlegesen érik a sugarak, így több értékes energiát képesek felfogni. Az eszközt egy bimetál csík működteti, amely napközben a melegtől kitágul, este pedig lehűl és összehúzódik. Ezért olcsóbb, mint egy motorral hajtott forgótechnológia és a fejlődő országokban fellelhető alapanyagokból is könnyen előállítható. A fiatal lány már hónapok óta vizsgálja találmánya hatékonyságát egy kenyai faluban, egy helyi anyagokból elkészített napenergiát felhasználó állomáson. Full lelkesen beszélt a kutatási témájáról, hiszen a kísérletben egy addig elmaradott településre sikerült bevezetnie a villamos energiát.

Ajánlott tartalom

Harmadik-negyedik helyet foglaljuk el a dízel és benzin árakkal a környező országhoz képest

Elérhetőek a hazai és régiós üzemanyagár-információk a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) honlapján, a hazai dízel és benzin ára a harmadik-negyedik helyen van a környező országok között - hívta fel a figyelmet a szervezet pénteken.