Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / 2,7 milliárdból valósulnak meg a Klik energiahatékonysági beruházásai

2,7 milliárdból valósulnak meg a Klik energiahatékonysági beruházásai

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) idén márciustól 21 intézményt, 18 települést és 12 tankerületet érintő, évi több száz millió forintos megtakarítást jelentő, 2,7 milliárd forintos energiahatékonysági beruházást valósít meg.

A központnak az MTI-hez szerdán eljuttatott közleménye szerint a projektnek köszönhetően csaknem 4500 tanuló és 500 pedagógus tanulhat, illetve dolgozhat jobb feltételek között.

Az intézményekben többi között homlokzati hőszigetelés, nyílászárócsere, fűtéskorszerűsítés, továbbá napelem- és napkollektor-telepítés valósul meg. A munkálatok idén márciusban kezdődnek, és előreláthatóan július 31-ig fejeződnek be. Kiemelték: az intézményekben megvalósuló fejlesztések hozzájárulnak a környezetterhelés csökkentéséhez, továbbá jelentős költségcsökkentést eredményeznek, ami akár évi 100 milliós megtakarítást jelent. Emellett az iskolások környezete, illetve a pedagógusok munkakörülményei is javulnak. A kivitelezés nagyrészt helyi vállalkozók végzik, ez a környék gazdaságának fellendülését is segíti – jelezték. A programmal a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben lévő – Nógrád, Heves, Bács-Kiskun, Borsod, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés – megyék intézményeinek és Pest megyei iskolák energiahatékonyságát segítő beruházásait támogatják.

Ajánlott tartalom

Mi változik a napelemes rendszerek elszámolásánál?

Bruttó elszámolás érkezik 2023 végén a napelemes rendszerek szaldóelszámolása helyett. De mit is jelent ez pontosan?