Kezdőlap / Technológiák / Zöld autó / Biodízel / A bioüzemanyagok negatívan hatnak a globális felmelegedésre
Tudj meg többet: Biodízel

A bioüzemanyagok negatívan hatnak a globális felmelegedésre

Mi lehetne károsabb a környezetre, mint a fosszilis üzemanyagok?

Próbáld ki a bioüzemanyagokat. Így van, egy új tanulmány azt állítja, hogy minél inkább támaszkodunk az új generációs üzemanyagokra, annál többet ártunk a környezetnek, mert a termelési szabályok ösztönzik az erdőirtást. És, mint ahogyan egy nemrégiben készült jelentés rávilágított, erdeink a legfontosabb védelmi vonalat jelentik az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

A Reuterstől:

A US journal Science-ben, pénteken közzétett tanulmányban egy tizenhárom tudósból álló csoport alkotta szabályok szerint a bioenergia csupán egy kiskapu, de a forrása miatt felborult az egyensúly.

„A hiba nem súlyos, de a folyamatot meg kell állítani.” – mondta a Timothy Searchinger, a Princeton Egyetem vezető kutatója.
A tanulmány szerint foglalkozni kell az éghajlati szerződéssel, amelyre az egész világ szeme tapad, hiszen egyre közeledik a december és a koppenhágai csúcs, melyen felülírják a Kiotói Egyezményt.
A kutatók elmondták, hogy számos elemzésben – köztük az amerikai Energiaügyi Minisztérium tanulmányában- úgy találták, hogy a kiskapuért cserébe fel kellene áldoznunk a világ természetes erdőit, melyek jelentős szerepet játszanak az éghajlat védelmében.

A menekülési útvonalat be kell zárni, mielőtt az olajtársaságok, erőművek és egyéb energia ipari vállalatok – akik a legtöbb hasznot húzzák belőle – képesek lennének hasznosítani.

De nem ez az egyetlen probléma a bioüzemanyagokkal. A Science Express egy másik tanulmánya szerint, mely csütörtökön látott napvilágot, megállapította, hogy a földhasználatot nem felügyelik eléggé, melynek következtében egyre fogynak az erdők és a földek, mert az összes területen bioüzemanyag alapanyagot termelnek.

Az égő biomassza csaknem annyi széndioxidot juttat a levegőbe, mint a fosszilis tüzelőanyagok elégetése, de széndioxidot részben ellensúlyozzák részben maguk, a növények, mivel ők termelik a bioüzemanyagot, elnyelik a széndioxidot a levegőből. Ez egy nagy előny – de nem vághatjuk ki az összes erdőt, hogy növényeket termesszünk.

Ajánlott tartalom

Teljesen önvezetők lettek a Teslák

Egy valós, hétköznapi útvonalon mérették meg a Tesla Full Self-Driving Beta rendszerét, azaz az Autopilot első teljesen önvezető változatának próbaverzióját.

Nincs hozzászólás

  1. Ez jó, csak Magyarországon, ahol a földek harmada parlagon van, nem túl releváns. Inkább az importot kellene betiltani, mert otthon (Európában) mindenki jobban figyel a környezetére, erdőkre.