Csökkenő elektromos autó árak kormányzati támogatással

Európában hódít újabb piacokat a tisztán elektromos Nissan Leaf: a gyártó ezúttal Belgiumban kötött sikeres megállapodást a vásárlóknak nyújtott állami támogatások mértékéről.

Belgium egy nagy lépést tesz a környezetkímélő közlekedés terén. A többszörös díjnyertes Nissan Leaf nemrégiben véglegesített árával hamarosan rendelhető lesz a 100%-ban elektromos meghajtású családi autó. A listaár Belgiumban 36.990 EUR-ról indul áfa-val (közel 10 millió Ft), a kormányzati ösztönző támogatásoknak köszönhetően azonban a vásárlók már akár 27.800 EUR-ért (kb. 7,5 millió Ft) hozzá tudnak jutni. Más európai államokkal ellentétben, ahol a kormány a környezetvédelmi ösztönző intézkedést árkedvezmény formájában biztosítja a vásárlóknak, Belgiumban a 9.190 EUR értékű kedvezményt az egyéni adózáshoz kapcsolja. Ennek megfelelően az egyéni vásárlók által elérhető árkedvezmény az adózási helyzetüktől függ. Az új autótulajdonosok ezen kívül azon is nyernek, hogy a jármű a legkedvezőbb regisztrációs és adózási sávba esik. Mindezeken felül a kormány további 4.500 EUR „öko-bónuszt” fizet azok helyett, akik 2011. december 31-ig regisztrálják járművüket. Ez annyit tesz, hogy a Nissan Leaf hozzávetőleg annyiba fog kerülni, mint egy hasonló felszereltségű dízel vagy hibrid jármű, viszont azoknál jelentősen alacsonyabb üzemeltetési költségekkel lehet majd fenntartani. A belga viszonyok mellett ezt a költséget 100 kilométerenként 1,5 EUR-ra, vagyis kb. 400 Ft-ra becsülik.

 
A megállapított vételár magában foglalja az öt évre vagy 100.000 km-re szóló garanciával biztosított akkumulátorokat, az áfa-t, egy egyedi telematikus szolgáltatásra szóló 5 éves hozzáférést és az elektroautóhoz szóló útmenti segítségnyújtást. A vásárlás mellett a gyártó egy alternatív megoldást is kínál az egyéni érdeklődők számára. Lehetőség van ? az angol nevén ? Nissan Purchase Contract Plan (PCP) konstrukció választására, amely három különböző lehetőséget kínál egy négy évre szóló szerződés végén, mely idő alatt az autó részleteit kell csupán fizetni: be lehet számítani a járművet egy új elektromos autó vételárába; vagy egy előre megállapodott jövőbeli érték alapján vissza lehet szolgáltatni a járművet; harmadik megoldásként pedig az előre megállapodott fix összeg megfizetése mellett megtarthatja a tulajdonos az autót. Ezek a lehetőségek megfelelő biztosítékot kínálnak azok számára is, akiket az új technológiától a járművek későbbi eladhatósága, illetve jövőbeli értékük ismeretének hiánya tartana vissza.

 
A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.