A The Future of the Fjords nevű katamarán teljesen elektromos meghajtású. Norvégia nem csupán az elektromos autók és repülőgépek fejlesztését támogatja, hanem az elektromos meghajtású hajókét is.

Elektromos meghajtású kompot állított üzembe Norvégia

A The Future of the Fjords nevű katamarán teljesen elektromos meghajtású. Norvégia nem csupán az elektromos autók és repülőgépek fejlesztését támogatja, hanem az elektromos meghajtású hajókét is.

A norvég parlament bejelentette, hogy 2026-tól a helyi fjordokban, amelyek az Egyesület Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete Világörökségi Listáján szerepelnek, már kizárólag káros anyagokat egyáltalán ki nem bocsátó hajók, kompok és más járművek közlekedhetnek. A The Future of the Fjords hajóteste szénszálas anyagokból készült, 42 méter hosszú és 15 méter széles. A hajó 400 utast tud szállítani és a meghajtásáról két elektromos motor gondoskodik, amelyek teljesítménye egyenként 450 kilowatt. Az energiaellátást egy hatalmas akkumulátor biztosítja, amelynek a kapacitása 1800 kilowattóra. Ez elegendő lenne 40 Nissan Leaf egyszeri vagy egy Tesla Model S 18-szor való feltöltésére, írta a futurezone.at.

Az elektromos meghajtás egyetlen hátránya a kis hatótávolság. A komp legfeljebb 16 csomóval tud haladni, a maximális hatótávolsága pedig 30 tengeri mérföld. A katamarán évente 700 oda- és visszautat teljesít Flam és Gudvangen között. Azért, hogy a hatalmas akkumulátor gyorsan feltölthető legyen, az üzemeltető a két kikötőben egy-egy hatalmas töltőállomást épített ki. Az egyes töltőállomások akkumulátorának kapacitása 2400 kilowattóra és képesek mindössze 20 perc teljesen feltölteni a The Future of the Fjords fedélzeti akkumulátorát. Miután a komp elhagyta a kikötőt, a töltőállomások akkumulátorát az áramhálózatból újratöltik.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.