Bár az USA-ban sokan tagadják a globális felmelegedés tényét, mégis vannak olyanok, akik elhivatottak a klímavédelem mellett.

Hatalmas napelemfarm épül az USA-ban

Bár az USA-ban sokan tagadják a globális felmelegedés tényét, mégis vannak olyanok, akik elhivatottak a klímavédelem mellett.

Ilyen például a dollármilliárdos Warren Buffet is, aki az Egyesült Államok legnagyobb napelemparkját tervezi megépíttetni.

A PROJEKT RÉSZLETEI

Amennyiben minden bürokratikus és fizikai akadály leküzdésre kerül, akkor nemsokára megindulhat az USA legnagyobb napelemparkjának építése. A számítások szerint a beruházás 1 milliárd dollárba fog kerülni, melyet nem más, mint a Föld 3. leggazdagabb embere, Warren Buffet finanszíroz. A projekt Las Vegas mellett a Nevada sivatagban valósulna meg nagyjából 2.800 ha-os területen. A megaprojekt a Gemini nevet viseli. A napelemfarm beépített kapacitása 690 MW lesz, ezzel megelőzve az eddig legnagyobbnak számító 579 MW-tos dél-kaliforniai naperőművet. A farm egyik legnagyobb előnye, hogy az általa megtermelt energiát tárolni is képes lesz, így a térség éjszakai szükségleteit is biztosítani tudja majd.

HOL TART MOST A PROJEKT

A projekt jelenleg a bürokratikus szakaszban van, lassacskán minden akadály leküzdésre kerül ahhoz, hogy az építkezés is megindulhasson. A projekt abból a szempontból is érdekes, hogy az USA jelenlegi elnöke, Donald Trump folyamatosan bírálja a megújuló energiatermelést. Nemrég éppen az szélerőművekkel kapcsolatban nyilatkozott úgy, hogy azok haszna eltörpül az általuk okozott károk mellett. Az elmarasztalásból természetesen a napenergia sem maradt ki, mégis több olyan projekt is elfogadásra került a közelmúltban, ami az alternatív, fosszilis energiahordozókat nélkülöző energiatermelésről szól. A projekt még zöld szervezetektől is kapott kritikát. Ezek véleménye szerint a tervezett akkora méretű, hogy az súlyosan károsíthatja a környezetet. Biológusok felhívták a figyelmet, hogy a projekt tervezet helyszínén egy teknősfaj is él, melyek életkörülményeit korlátozhatja a napelempark. Szerencsésnek mondható, hogy Nevada állam Kaliforniához hasonlóan kiemelten támogatja a környezetbarát technológiákat. A két szövetségi állam egy egyezményt is aláírt, melyben megfogalmazásra került, hogy 2030-ig az energiaszükségletük minimum 50%-át megújuló energiából fedezik, valamint 2050-re elérik, hogy tisztán alternatív energiaforrásokat hasznosítsanak.

Ajánlott tartalom

Döntöttek Brüsszelben: kötelezővé válik a napelemek telepítése

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az EU épületeire, az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.