Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Húszezer háztartásnak energiatakarékos izzókat ad a zöldtárca

Húszezer háztartásnak energiatakarékos izzókat ad a zöldtárca

Húszezer közép-magyarországi háztartás számára energiatakarékos izzókat ad a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) – közölte a zöldtárca csütörtökön az MTI-vel.

A minisztérium közleményében hangsúlyozza: összesen 40 ezer – háztartásonként két darab – 6 éves élettartamú égőt osztanak ki. Az izzókat azok a rászoruló, 65 év feletti lakosok kapják, akiknek átlagos havi áramszámlája nem haladta meg az 5 ezer forintot 2009 első hónapjaiban. A közbeszerzési eljárás keretében beszerzett magyar gyártmányú izzókhoz a zöldtárca a bolti ár mintegy 50 százalékáért, darabonként 750 forintért jutott hozzá.

A KvVM tájékoztatása szerint a szóban forgó energiatakarékos izzók mintegy 80 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak a hagyományos égőknél. Hozzáteszik: a hagyományos 100 wattos izzók 20 wattos, energiatakarékos égőkre cserélésével háztartásonként több mint 16 ezer forintos megtakarítás érhető el évente, így a mostani lépés teljes megtakarítása meghaladja a 320 millió forintot.

Ajánlott tartalom

Hogyan végezzük el helyesen a tető és a beépített tetőtér hőszigetelését?

Ha a tetőteret lakótérként kívánjuk használni, akkor a tető megfelelő szigetelése rendkívül fontos. A jó hőszigetelésnek köszönhetően télen melegebb lesz, nyáron hűvösebb.

Nincs hozzászólás

 1. A kompakt fénycső már régen elavult.
  ha komolyan gondolják a programmot,a vámot,és akár azáfát kell elengedni a sokkak takarékosabb,és 5X nagyobb élettartalmu ledes izzók árából.
  1 ledes izzó művi ára:1 USD(véletlenül 1 barátom az importőr)
  Magyaro.i bolti ára:2500-3700Ft!

  Élettartamok:
  -hagyományos izzó:1000h
  -kompakt fénycső:10.000h(a 10 ból 7 pontos minőségű,az itt szereplő izzó6.000h élettartamú,én az első ilyen izzómat /TUNGSRAM/ 93 ban vásároltam,akkor volt 10.000h-s és még a mai napig használjuk! )
  -ledes fényforrás:50.000h(10/7 minőségű)

  hol itt a hír értékű cikk?