Kezdőlap / Technológiák / Háztartási eszközök / Hűtőszekrény helyett -szárítás, aszalás

Hűtőszekrény helyett -szárítás, aszalás

Manapság rendkívül sok élelmiszert fogyasztunk, pazarlóan bánunk az étkezére hűtőbe eltett, vagy már kész étkekkel. Hűtőszekrényeink “jócskán eszik” az áramot, viszik a pénzt a családi költségvetésből.

Ezt ellensúlyozandó van kialakulóban egy új irányzat, amely hovatovább a hűtő nélküli konyha koncepcióját vetíti elő. Természetesen némi túlzással fogalmazható meg ez a szándék, de a cél egyértelmű: étkezési szokásaink megreformálása és a hatékonyabb energiagazdálkodás. Miben állna a vátozás? Az új trend a hűtő használatát megelőző időket veszi alapul, amikor is az emberek kevesebb élelemiszert fogyasztottak, nem ment veszendőbe, nem került a kukába sok-sok hűtött, fagyasztott élelem, köszönhetően annak, hogy mindenki csak annyi elfogyasztani valót vásárolt, amennyire szüksége volt. Ezáltal takarékosabban költekezett mind az energiafelhasználást, mind az élelmiszerfogyasztást illetően.

A régmúlt időket nyilvánvalóan nem lehet egy az egyben visszahozni, de több designer és környzetvédő meggyöződése, hogy természetes tartósítási módszerekkel, azaz szárítással, aszalással sok-sok órányi hűtés kiváltható, sőt, akár a hűtő nélküli konyha képe, megvalósulása sem elképzelhetetlen egy modern, mai konyhában. Gondolkodásmódjuk megalapozott, feltevésük helytálló, de alighanem sokak számára igen radikális az általuk képviselt irányzat. Szélsőséges “üzenetüket megszelídítve”, hűséges követőik egy köztes megoldást szorgalmaznak. Mégpedig azt: háztartásonként elég egy kisebb ürtartalmú hütőszekrény, amely kevesebb élelmet fogad magába, kevesebb áramot fogyaszt, következésképpen sporolósabb vásárlásra ösztönöz, de mégsem kell a hűtőszekrény nélkülözésének gondolatával foglalkozni.

forrás: zoldtrend.hu

-

Ajánlott tartalom

Miket nem tüzelhetek el a kazánban?

A fűtési szezon kezdetén ismét a helyes fűtési technikákra és ezáltal a levegő minőségének megóvására hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium.