Kezdhet búcsút inteni a világ talán legértékesebb erdejének

Megindul az olajkitermelés a világ egyik leggazdagabb élővilágú területén. A hihetetlenül sok állat és növény által lakott, a világtól elzárkózó törzseknek otthont adó Yasuni Nemzeti Parkban egyszerűen túl sok olaj van ahhoz, hogy az ecuadori kormány csak úgy otthagyja. Ráadásul hiába kértek pénzt a fejlett államoktól, fejenként 5-600 forintot is képtelenek voltak összedobni.

Az esőerdők élővilága elképzelhetetlenül gazdag. Az Amazonas-menti esőerdők még külön híresek azokról az elzárkózó erdei törzsekről, amelyek soha, vagy alig lépnek kapcsolatba a külvilággal. Ecuadorban, a Yasuni Nemzeti Parkban két ilyet tartanak nyilván, a tagaerit és taromenanét. Ők azonban pechjükre pont egy gazdag olajmezőn ücsörögnek. Az Ishpingo-Tambococha-Tiputini blokk (ITT) a becslések szerint 846 millió hordó kőolajat rejt, ami Ecuador bizonyított olajtartalékainak ötödét teszi ki.

A körülbelül Békés és Csongrád megye együttes területén fekvő Yasuniban található ITT egy hektárján több fa-, madár-, kétéltű- és hüllőfaj él, mint az USA és Kanada területén összesen, ez a világ egyik legváltozatosabb élőhelye, olyan pótolhatatlan természeti érték, amelyet könnyen pusztulásra ítélhet egy elhibázott beruházás. Nem véletlen, hogy az UNESCO 1989-ben védelem alá vette. A parkra régóta rávetült az olajkitermelés árnya – tavaly októberben a parlament rá is bólintott a kitermelést lehetővé tevő törvényre – most azonban tényleg végveszélybe kerül.

Az ecuadori kormány ugyanis a múlt csütörtökön engedélyt adott rá, hogy a térségben meginduljon az olajkitermelés. A hivatalos okiratokban csak 43-as blokknak nevezett olajlelőhely kiaknázását a Petroecuador állami olajcég egyik leányvállalata, a Petroamazonas végezheti. Rafael Correa elnök garanciákat ígér, hogy odafigyelnek a környezetvédelemre és a pénzt az ország szegény sorsú őslakosai életének jobbítására fordítják. Vannak azonban kétkedők.

A helyi környezetvédők szerint kétséges a kitermelést végző cég és az azt felügyelő állami olajvállalat környezetvédelmi elkötelezettsége. Az állami cég, a Petroecuador felügyelete alatt csak 2000 és 2008 között 1415 olajszennyezés történt Ecuadorban.

A kormány 2009-ben mégis inkább az amerikai Chevron-Texaco olajcéget perelte be rekordösszegű, 27 millió dolláros kártérítésért. Persze az amerikai cég sem volt teljesen ártatlan. A Petroecuadorral közös vállalkozásban folytattak olajkitermelést az 1990-es évek elejéig az ország északnyugati részén. A vádak szerint a társaság több mint 70 milliárd liternyi veszélyes anyaggal szennyezte be az esőerdőt. Az olajkitermelés, az erdő talajában ásott gödrökben tárolt, majd felgyújtott melléktermékei, és az olajfolyások miatt szennyezettek lettek a folyóvizek, a talaj, tömegessé váltak a rákos megbetegedések.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.