Megtalálták a fukusimai katasztrófa maradványát

A fukusimai atomerőmű üzemeltetője azt a megolvadt fűtőanyagot találhatta meg, amely a 2011-balesetkor átégette az erőmű alapját – írja az MTI az NHK japán közszolgálati tévé alapján.

A kettes számú reaktor alatt valószínűleg a nukleáris fűtőanyag maradványát találta meg egy megfigyelő kamera hétfő reggel, ami áttörést jelenthet az eddig akadozva haladó eltakarítási munkákban. Az erősen sugárzó olvadék megtalálása arra ösztönözheti az erőművet üzemeltető Tepcót, hogy mielőbb keressen egy módszert a megolvadt fűtőanyag eltávolítására. A 2011-es földrengés és szökőár miatt a fukusimai atomerőmű három reaktorának magja olvadt meg, és több másik is megrongálódott. Az erőműből nagy mennyiségben kijutott radioaktív anyagok több tíz kilométeres távolságig beszennyezték a környezetet. A katasztrófát később a Nemzetközi Nukleáris Eseményskála (INES) szerinti legsúlyosabb, 7-es fokozatba (“nagyon súlyos baleset”) sorolták be. A Tepco az elmúlt években ugyan eltávolított néhány száz elhasznált fűtőanyag-rudat az egyik károsodott épületből, de a leolvadt reaktorok fűtőanyagának maradékát eddig nem sikerült megtalálni. A probléma megoldása eddig azért bizonyult különösen nehéznek, mert a legújabb technológiával készült, úszó és akadályokat kikerülő robotokat tönkretette az erős sugárzás, mielőtt hozzáférhettek volna a reaktorok belsejéhez. A japán kormány decemberi jelentése szerint a fukusimai atomkatasztrófa utáni helyreállítási munkálatok várhatólag 21,5 ezer milliárd jent (54 ezer milliárd forintot) emésztenek fel.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.