Hogyan zajlik a napelemes elszámolás a szolgáltatóval?

Mi történik a fel nem használt energiával?

Először is érdemes leszögezni, hogy a napelemes rendszerek méretezésük során úgy kerülnek meghatározásra, hogy illeszkedjenek a háztartás, vagy a vállalkozás energiaszükségleteihez, és ne haladják azt meg. A pályázati és hitelkonstrukciókból támogatott rendszerek esetében a hatóságok ki is emelik, hogy a kialakítandó szolár berendezések nem lehetnek jövedelemtermelő beruházások. Többlettermelés általában akkor fordul elő, ha a telepített napelemes rendszer hosszú időn keresztül ideális körülmények között tud működni. Mik is lennének ezek: teljesen tiszta felületű napelemek, több napon/héten keresztüli derült időjárás nyári időszak, amikor a napsütéses órák száma és a besugárzási időszak több. Ezek együttes hatása vezethet ahhoz, hogy többet termel a napelemes rendszer, mint amennyit az alatta elhelyezkedő ingatlan fel tud használni.

Az illetékes hálózati szolgáltatóval kötött szerződés alapján az elszámolás általában bizonyos időszakonként történik, így igen kis eséllyel fordul elő az az eset, hogy adott időszakban a napelemek által megtermelt áram felülmúlja a fogyasztást. Amennyiben viszont valós túltermelésről beszélhetünk, akkor van mód visszaigénylésre. Az éves elszámoló számlán a szolgáltatók által feltüntetésre szokott kerülni a napelemekkel visszatáplált energia mennyisége. Amikor ez a mennyiség meghaladja a felhasznált értéket, akkor szolgáltatótól visszaigényelhető a különbözet.

Ugyanakkor fontos azt tudni, hogy amíg a termelés és a fogyasztás kiegyenlítődig, addig a hálózati szolgáltató az energia díjjal és a rendszerhasználati díjjal kalkulál a betermelt energia esetében is, úgy, mint az elfogyasztott energiánál. Vagyis ugyanazon az áron veszi, mint amennyiért adja azt. Amennyiben a betáplált energia a fogyasztást meghaladja, akkor a szolgáltató már csak a különbözetet fizeti ki rendszerhasználati díj nélkül, így csak az energiadíj kerül megtérítésre. Ennek megfelelően az áramszámla végén szereplő „Számla végösszeg” pontban meghatározott kWh különbözetet „számlázhatjuk ki” a szolgáltató felé.

A gyakorlatban a visszaigénylés úgy bonyolódik, hogy az adott területi szolgáltató honlapjáról letöltött kifizetési kérelemről szóló nyilatkozatot értelemszerűen kitöltve postai úton el kell juttatni a szolgáltató felé egy adóelőleg nyilatkozattal együtt. A feldolgozást követően a hálózati szolgáltató a kiszámított különbözetet átutalja a megadott számlaszámra. Tehát a többlettermelés lehetősége ne riasszon el senkit a napelemes rendszerektől, hisz nem veszik el se a megtermelt áram, se annak pénzbeli ellentételezése.

Ajánlott tartalom

A kormány bejelentette az új napelem pályázatot

Az energiaügyi miniszter bejelentette, hogy folytatódik a Napenergia Plusz program, pályázatot írnak ki azoknak, akik korábban telepítettek napelemet, de kiestek a tízéves szaldós időszakból.