Napelemes lakópark épült

Eddig úgy tartották, hogy a britek a vezetők, ami a környezettudatos összefogásokat illeti. Ám az Egyesült Államok most felzárkózni igyekszik egy washingtoni városka képében, ahol egy sor olyan ház épült, mely megtermeli saját energiáját.

A zHome lakópark a Washington állambeli Issaquah területén található, és megvalósítása David Vandervort nevéhez fűződik. A legnagyobb kihívást az jelentette Vandervort számára, hogy 10 házat egy kevesebb, mint 1860 négyzetméteres parcellán helyezzen el úgy, hogy a tetőkön ugyanakkor elférjenek a napelem-panelek, hogy ne csak a hely- de az energiatakarékosság elvének is eleget tegyen. Az építész ugyanakkor arra törekedett, hogy a zHome lakói egy bizonyos privát szférát élvezhessenek a viszonylag sűrűn lakott város területén. Az egész lakópark egy napenergiás udvar köré épült, amely teret biztosít a lakók egymás közötti kommunikációjának, ugyanakkor nem teszi nehezebbé annak a dolgát sem, aki esetleg a magányt részesíti előnyben. Azon kívül, hogy az autókat a parkon kívülre helyezték, a lakók az elektromos személygépkocsikat részesítik előnyben, melyekhez töltőállomások is rendelkezésre állnak.

A tetőkön elhelyezett panelekkel elegendő energiát termelnek az egész lakópark ellátásához, és geotermikus szivattyúkkal gondoskodnak a fűtésről és a meleg vízről. Az udvarban lévő létesítményekről és a kertről, illetve az újrahasznosításról, komposztálásról és szemétszállításról is együtt gondoskodnak a zHome lakói. Reméljük, a jövőben nem csak Issaquah-ban fognak fel-felbukkanni effajta öko-lakóházak.

zhome

zhome

zhome

 

zhome

Ajánlott tartalom

Hozzáláttak az ötödik kút fúrásának a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen - jelentette be szerdán közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).