Kezdőlap / Technológiák / Épületek / Napelempark a napos Pitvaroson: elég lenne a fél falunak az áram
Tudj meg többet: Napenergia

Napelempark a napos Pitvaroson: elég lenne a fél falunak az áram

Pitvaros – Azért választotta Pitvarost, mert az az ország egyik legnaposabb települése – mondja a vállalkozó, akinek napelemparkja annyi áramot termel egy év alatt, amennyit a fél falu használ.

Napkeltétől napnyugtáig dolgozik a napelempark. Már szórt fényből is termel energiát – mutatta be a pitvarosi napelemparkot Oswald András, aki a zöldmezős beruházásához pályázati forrást is nyert. – A parkban 2096 napelem található, összteljesítményük 499 kilowatt. A villamosenergia-hálózatra termelik az áramot, éves szinten körülbelül 700 megawattot. A létesítmény a környezetre nem jelent veszélyt – tudtuk meg a tulajdonostól. A fizikai megvalósítás, a park megépítése volt az egyszerűbb a történetben. Ezt egy közel kétéves engedélyeztetési folyamat előzte meg – említette meg a vállalkozó. Arról is beszélt, azért Pitvarosra esett a választása, mert ott az országban szinte a legmagasabb a napsütéses órák száma, illetve belterületen hozzájuthatott akkora területhez, amekkorára szüksége volt. A telep mellé egy másik ugyanekkora napelempark építését is tervezi, amelynek félúton jár az engedélyeztetése. Ha az is megépül, a két park annyi áramot termel majd, amennyire egy Pitvaros nagyságú településnek éves szinten szüksége van. A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A beltéri fényből is előállítható energia?

A napelemekről sokan a háztetőkön vagy a napsütötte mezőkön látható panelekre asszociálnak. Lehetséges lenne, hogy a beltéri fényből is energiát nyerjünk ki?