+1°C – rövidfilm a globális környezeti pusztulásról

Ruzsa Dénes független rövidfilmje rengeteg nemzetközi filmfesztiválon megfordult, Brazíliában az Art Deco-n elnyerte a legjobb rövidfilm díját. Íme.

A két perces videó egyszerűen és hatékonyan, montázsszerűen mutatja meg a globális felmelegedés és a környezetszennyezés hatásait. Előnyére válik, hogy semmiféle narráció sem társul a képekhez, így hagyja, hogy azok magukért beszéljenek. Nincsenek ábrák, vagy grafikonok, csak a globális felmelegedés és az emberi tevékenység okozta egyéb környezeti károk ma is nagyon jól érzékelhető nyomait mutatják be a készítők. Szavak nélkül, az érzelmeinkre hatva sok üzenetet közvetít a rövidfilm: az energiatakarékosság fontosságát, a melegedő éghajlat veszélyeit, a meglévő természeti erőforrásaink értékét, és zárásként a reményt sugallóan forgó biciklikerékkel az alternatív közlekedési módszerek jövőjét.

Ajánlott tartalom

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel a HUN-REN ATK kutatói

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel egy nemzetközi együttműködés keretében a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) kutatói, akik azt vizsgálták, hogy a 'Columbia' dohány fajhibrid hogyan képes hatásosan ellenállni a vírusfertőzéseknek - tájékoztatta az MTI-t a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat hétfőn.