Űrtaxikat keres a NASA

Egy űrjármű fellövése nagyon sok energiát igényel. Gondoljunk csak bele: a Space Shuttle az amerikai űrrepülőgép típus annak idején több, mint 45 tonna üzemanyagot használt fel rakétái meghajtásához.

Ennek fényében nem csoda, hogy azóta a 28 évnyi űrsikló-forgalom 42 ezer tonna feletti mennyiségű szennyezőanyagot bocsátott a légkörbe. Rakétákra viszont továbbra is szükség van ahhoz, hogy az űrhajósokat oda-vissza lehessen fuvarozni a Föld és a Nemzetközi Űrállomás között, ráadásul az „űrturizmus” iparága is egyre növekszik. A NASA ezért pályázatot hirdetett az amerikai mérnöki cégek között, hogy tervezzenek meg egy olyan „űrtaxit”, mely képes legalább négy embert az űrbe fuvarozni. A NASA 300 és 500 millió dollár közötti összeg beruházását tervezi két cégbe, akiket 21 hónapos partnerségi szerződés fejében neveznek ki, írja az inhabitat.com. Azt is remélik továbbá, hogy a programban azok az előző NASA-befektetések is szerepet játszanak majd, amelyek a meglévő utasszállító űrhajók tervezésében játszottak közre.

A NASA ezen kezdeményezése mellett az is voksol, hogy az amerikai űrflotta leszerelése óta Kína és Oroszország vezeti az űrkutatási ipart. Ráadásul Oroszország kb. 60 millió dollárnyi összeget kér személyenként az USA-tól, ha valakit ki akarnak juttatni a Nemzetközi Űrállomásra. Az első tervezetek leadási határideje 2014 májusa, és az első tesztrepüléseket 2015 körülire teszik. Azt a prototípust választják ki végül, mellyel lehet manőverezni az űrben, el tudja érni a 370 kilométeres sebességet és a keringési pályán tud maradni három napig.

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.

Nincs hozzászólás

  1. ……..370 kilométeres magasságot….