Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Klímaváltozás / Utolsó vérükig ragaszkodnak a vendéglátósok a pillepalackhoz

Utolsó vérükig ragaszkodnak a vendéglátósok a pillepalackhoz

Adjanak az éttermekben díjtalanul ivóvizet a vezetékből – javasolja az Európai Bizottság.

Ezzel a fogyasztók nemcsak sok pénzt takaríthatnának meg, de műanyag palackok milliói sem növelnék a hulladékot.
Vannak a világon országok, ahol természetes, hogy éttermekben a csapból származó ivóvizet is tesznek az asztalra, ám az EU államaiban ez ritkaságnak számít. Vegyen a vendég palackozott, lehetőleg minél drágább ásványvizet – ha pedig csapvizet kér, furcsán néznek rá. Ennek szeretne véget vetni az Európai Bizottság, amely irányelvében javasolja: adjanak éttermek, étkezdék ingyen vezetékes vizet az ételt rendelő vendégnek. Az EB számításai szerint ezzel évente 600 millió eurót lehetne megtakarítani – egyúttal jelentősen csökkenteni a pet-palackok felhasználását.
Az irányelv kiadói egyúttal figyelmeztetnek: természetesen a vezetékes víznek jó minőségűnek kell lennie. Amennyiben ez a helyzet, azzal 17 százalékkal lehetne csökkenteni a palackozott vizek forgalmát. Az irányelvet még az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak jóvá kell hagynia. Akkor is csak nem-kötelező ajánlásról lenne szó – de a tagállamoknak módjában lenne kötelező erejű törvényt is hozni a kérdésben. Viták, harcok várhatóak, mivel a vendéglátóipar – nem meglepően – ellenzi a tervet, írta a piacesprofit.hu.

Ajánlott tartalom

A mézben lévő rovarirtószer kimutatására fejlesztettek ki új módszert kanadai kutatók

A háziméhekre veszélyes egyik gyakori rovarirtószer mézben való kimutatására fejlesztettek ki egyszerű és hatékony módszert kanadai kutatók.