10 milliárdért építenek alagutat

Nem tűnik egy egyszerű vállalkozásnak, de az orosz kormány zöld utat adott a vasút felépítésére Szibéria és Alaszka között.

Ez a masszív alagút (kétszer olyan hosszú lesz mint a csalagút) átszeli majd a Bering- szorost. Az alagút célja, hogy ellássa Észak-Amerikát nyersanyagokkal Szibériából, és ez lehetne a kulcs, a megújítható energiával működtetett adatátvitel fejlesztésében. Az ötlet nem új, ugyanis II. Nicholas cár már elképzelte a vasutat és az alagutat 1905-ben. Ázsia és Amerika gazdaságának is jót tenne, ugyanis egy hatékony kapocs lenne, amin nem csak nyersanyagokat, hanem kábeleket, és adatátviteli vonalakat biztosítana a két kontinens között. A 105 km hosszú alagút két sziget alatt fog elhaladni a Bering- szoroson keresztül. Az alagút tervezett költsége 10-12 milliárd dollár lesz, ami összeköti az amerikai és ázsiai kontinenst.

 
A nagy sebességű vasút és alagút egy privát partneri kapcsolat lenne a két kontinens között. Évente 100 millió tonna rakományt tudnának oda-vissza szállítani az eddig ismert leghatékonyabb szállítási módon. Vízerőművek és szélerőművek biztosítanák a szükséges energiát. Az alagutat magát 15 évbe telne megépíteni, míg a vasúti és az energia ellátó hálózat még több időbe telne.  Ha megépülne, mindenképpen megváltoztatná az eddigi szállítási rendszert.

alaszka

Ajánlott tartalom

Túl szép, hogy igaz legyen: a szén-dioxid-elnyeléssel egybekötött energiatermelés lehetőségei Magyarországon

Egy kivételével az összes IPCC forgatókönyv számol a szén-dioxid-megkötő technológiákkal ahhoz, hogy 2 Celsius-fok alatt tartsuk a globális felmelegedést a század végéig. Ezek közül is kiemelkedik a negatív kibocsátásokkal (több üvegházgázt von ki a légkörből, mint amennyit kibocsát) kecsegtető és villamosenergia-termelést is biztosító biomassza-égetés szén-dioxid-leválasztással és -megkötéssel (BECCS).