10 tipp a zöldebb konyháért

Jó érzés akár egy kicsit is hozzájárulni a zöldebb bolygóért. Te is képes vagy rá, és még kis sem kell menned hozzá az otthonodból. Íme néhány javaslat.

Használj indukciós főzőlapot
A magas frekvenciájú elektromágneses áram felmelegíti az edényedet, miközben az égő maga hűvös marad, megakadályozva a főzés közbeni hőveszteséget. A folyamat során a konyhád hőmérséklete továbbra is kellemes marad. Jó, ha olyan energiahatékony készülékeket vásárolsz, mint például az energiatakarékos hűtőszekrény. Csökkenti a villamosenergia-fogyasztást és hosszabb ideig megőrzi a termékek frissességét. A mikrohullámú sütők újabb modelljei szintén kevesebb energiát fogyasztanak.

Próbáld ki a napenergiával működtethető barbecue-t
Étkezz egészségesen és használj kevesebb energiát! Grillezz napenergiával működő, hordozható grillezővel. Ha lehet, cseréld le a konyhapultot környezetbarát anyagból készült pultra. Nagyon szép megoldásokat lehet kivitelezni például újrahasznosított alumíniumból, vagy üvegből is.

Ésszel szemetelj
Használja két külön ládát a konyhában – az egyikbe gyűjtsd a biológiailag lebomlókat, a másikba a nem lebomló hulladékokat.

Ültess növényeket
Készíts komposztot a konyhai hulladékaidból. Tölts meg egy konténert növényi héjakkal és papírmaradékkal. Üss lyukakat az oldalára, töltsd meg hetente és használd akkor, amikor a tartalom színe gazdag, barna.

Használj természetes tisztítószereket
A mérgező vegyi anyagokat cseréld természetes tisztítószerekre. Az imli (tamarind) pépje ragyogóvá teszi a régi edényeket. Citromlé és ecet természetesen frissen tartja a konyhai csaptelepeket.

Főzz okosan
Miért használunk nagy fazekat, amikor tudjuk, hogy csak kis adagot főzünk? Használj kuktát, így csökkented a gázfogyasztást.

Étkezz egészségesen
Akkor is, ha drágábbak, a bio gyümölcsök és zöldségek sokkal egészségesebb lehetőségeként tanyáznak a konyhádban.

Gondoskodj a felületekről
Fesd a lakásod falait, ajtóit, és ablakait környezetbarát festékekkel. Ma már számos lehetőség közül válogathatsz.

Ajánlott tartalom

Futurisztikus várost épít a sivatagban Szaúd-Arábia

Tiszta energiával működő, autóktól és utaktól mentes, futurisztikus várost épít a sivatagban 2024-re Szaúd-Arábia, a világ legnagyobb olajexportőre - jelentette még januárban a helyi televízió élő adásában a trónörökös.

Nincs hozzászólás

  1. Perillustris

    Az indukciós főzőlapok 7,2 kW-os maximális teljesítménye kicsit riaszt, persze az 5 kW-os klíma sem vesz fel annyit, ha itt is erről van szó, akkor oké.

    Ám azzal, hogy “cseréld le a konyhapultot környezetbarát anyagból készült pultra”, semmiképpen nem tudok egyetérteni, hiszen egy ilyen csere akkor sem pozítiv, ha egy korhadt farönk lesz a pult, ugyanis a lecserélt rögtön megy a kukába.