10 tipp a zöldebb konyháért

Jó érzés akár egy kicsit is hozzájárulni a zöldebb bolygóért. Te is képes vagy rá, és még kis sem kell menned hozzá az otthonodból. Íme néhány javaslat.

Használj indukciós főzőlapot
A magas frekvenciájú elektromágneses áram felmelegíti az edényedet, miközben az égő maga hűvös marad, megakadályozva a főzés közbeni hőveszteséget. A folyamat során a konyhád hőmérséklete továbbra is kellemes marad. Jó, ha olyan energiahatékony készülékeket vásárolsz, mint például az energiatakarékos hűtőszekrény. Csökkenti a villamosenergia-fogyasztást és hosszabb ideig megőrzi a termékek frissességét. A mikrohullámú sütők újabb modelljei szintén kevesebb energiát fogyasztanak.

Próbáld ki a napenergiával működtethető barbecue-t
Étkezz egészségesen és használj kevesebb energiát! Grillezz napenergiával működő, hordozható grillezővel. Ha lehet, cseréld le a konyhapultot környezetbarát anyagból készült pultra. Nagyon szép megoldásokat lehet kivitelezni például újrahasznosított alumíniumból, vagy üvegből is.

Ésszel szemetelj
Használja két külön ládát a konyhában – az egyikbe gyűjtsd a biológiailag lebomlókat, a másikba a nem lebomló hulladékokat.

Ültess növényeket
Készíts komposztot a konyhai hulladékaidból. Tölts meg egy konténert növényi héjakkal és papírmaradékkal. Üss lyukakat az oldalára, töltsd meg hetente és használd akkor, amikor a tartalom színe gazdag, barna.

Használj természetes tisztítószereket
A mérgező vegyi anyagokat cseréld természetes tisztítószerekre. Az imli (tamarind) pépje ragyogóvá teszi a régi edényeket. Citromlé és ecet természetesen frissen tartja a konyhai csaptelepeket.

Főzz okosan
Miért használunk nagy fazekat, amikor tudjuk, hogy csak kis adagot főzünk? Használj kuktát, így csökkented a gázfogyasztást.

Étkezz egészségesen
Akkor is, ha drágábbak, a bio gyümölcsök és zöldségek sokkal egészségesebb lehetőségeként tanyáznak a konyhádban.

Gondoskodj a felületekről
Fesd a lakásod falait, ajtóit, és ablakait környezetbarát festékekkel. Ma már számos lehetőség közül válogathatsz.

Ajánlott tartalom

Hogyan vált környezetbarát fesztivál a Szigetből?

Húsmentesség, repohár, kerékpározás: a Sziget Fesztivál szervezői rengeteg módszerrel igyekeznek csökkenteni környezetre gyakorolt hatást.