108 ezer fa elültetésével köszöntötték a kis trónörököst Bhutánban

Bhutánban 108 ezer facsemetét ültettek el, hogy így kívánjanak hosszú és boldog életet a február 5-én született trónörökösnek, a Vangcsuk-dinasztia legfiatalabb sarjának.

A kis himalájai királyságban március elején tízezrek ültettek fát a királyi utód tiszteletére, és most imádkoznak, hogy a kis fák meggyökerezzenek, mert a buddhizmusban a fa a hosszú élet, az egészség, a szépség és a könyörületesség szimbóluma, az élet mindenféle formájának a táplálója. Sokan szabad idejüket áldozzák arra, hogy öntözzék a hegyoldalakon és a völgyekben frissen ültetett fácskákat.

Cering Tobgaj miniszterelnök, három minisztere és az ellenzék vezetője is a 100 ezer ember között volt, aki részt vett a faültetési akcióban március 6-án, egy hónappal azután, hogy megszületett Dzsigme Keszar Namgjel Vangcsuk király első gyermeke, egy kisfiú. Az akcióban különböző fajtájú fákat ültettek a tengerszinttől való magasság függően. Azért éppen 108 ezret, mert a buddhizmusban a 108 szent szám, a híveknek ennyi tisztátalanságtól kell megszabadulniuk a megvilágosodáshoz.

A 800 ezer lakosú Bhutánban nagy jelentőséget tulajdonítanak a természet védelmének. Az alkotmány előírja, hogy az ország területének 60 százalékát mindig erdő borítsa.

-

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.