120 kilométert bringáznak a levegőben

Nagy kihívásra vállalkozott néhány japán mérnök, akik a Gokurakutombo nevű pedálmeghajtású repülővel akarnak a levegőbe emelkedni, és 120 kilométert repülni a Csendes-óceán fölött. A szénszálas anyagokból épített gép szárnyfesztávolsága 35,6 méter, feleakkora, mint egy Boeing 747-esé, tömege viszont csak 37 kilogramm.

“Teljesen új repülőt kreáltunk, hogy megdönthessük a világrekordot” – jelentette be az Aeroscepsy csapat vezetője. Az eddigi rekord 115 kilométer volt. Ezt a távolságot 1988-ban tette meg a Daedalos nevű amerikai repülő, Kréta és Szantorini görög szigetek között, de röviddel célba érése előtt a tengerbe zuhant. A tervezők a Fudzsi lábától indulnak a Csendes-óceán irányába, terveik szerint négyórás repülés alatt teljesítik a távot. A legnehezebb akadályt az időjárás jelentheti, egy könnyű szél ugyanis bizonytalanná teheti a törékeny gépet. A kormánynál egy különösen megerőltető hegyi szakaszokon edződött profi kerékpáros ül majd.

Ajánlott tartalom

Számos akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy az EU 2050-re klímasemlegessé váljon

Számos akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy az Európai Unió 2050-re klímasemlegességet érjen el, a gépjárművek teljes kibocsátásmentessége irányában kitűzött cél dicséretes, de az uniónak biztosítania kell, hogy ez ne kerüljön túl sokba polgárainak, és ne menjen ipari szuverenitásának rovására - hívta fel a figyelmet hétfőn közzétett jelentésében az Európai Számvevőszék.