120 nap alatt épül fel az újabb passzívház

Passzívház technológiával épül panzió Csongrádon, a tervek szerint összesen 120 nap alatt elkészülő beruházás alapkövét pénteken rakták le a Tisza-parti városban.

Kormanik Ottó, a generálkivitelező Kormanik és Társai Kft. ügyvezetője elmondta, bár egyre gyakrabban készülnek passzívház technológiával minimális hűtési és fűtési igényű családi házak, a csongrádi Turbó Turista Panzió és Szolgáltatóház lesz kategóriájában Európában az első olyan épület, amely megfelel e kritériumrendszernek. A nyolcszobás panzióban és százhúsz fő befogadására alkalmas konferencia- és oktatóteremben hagyományos fűtés és hűtés nélkül zord téli időjárásban és nyári tikkasztó kánikulában egyaránt biztosítható lesz a 21-23 Celsius fokos belső hőmérséklet. Mindezt a cég által kifejlesztett építészeti és gépészeti megoldásokkal érik el. A panzió egyedi technikai megoldásokat is igényel, hiszen néhány fő esetén éppúgy biztosítani kell a megfelelő hőmérsékletet, mint egy százfős lakodalom alkalmával – közölte a szakember.

A kivitelezés március 1-jén kezdődött, legkésőbb június 30-ra kulcsrakész lesz – tudatta az ügyvezető. A Kormanik és Társai Kft. által kifejlesztett technológia előnye a gyors kivitelezés mellett, hogy árban versenyképes a hagyományos építési megoldásokkal. A 360 négyzetméteres épületegyüttes kivitelezése mintegy 100 millió forintba kerül – közölte a szakember. Hozzátette: a módszer pozitívuma az is, hogy a kivitelezési munkák mintegy 60 százalékát szakképzettség nélküli alkalmazottak is el tudják végezni. A technológia alkalmas lenne bérlakásépítésre is, hiszen ilyen házak esetén nem szükséges a hagyományos fűtés alkalmazása. Míg egy hagyományos technológiával felépített száz négyzetméteres családi ház éves hűtési és fűtési költsége mintegy 300 ezer forint, a cég által felépített kiskunfélegyházi referencia épületnél huszadannyi, 15 ezer forint – mondta Kormanik Ottó.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.