18 kilowatt 15 millió forintból

A napelemes közvilágítási berendezések tesztelését is segíti az a dörgicsei létesítmény, ami ráadásul önellátásra rendezkedik be.

A GREP Zrt. telephelyén létesített, 18 kilowatt összkapacitású rendszer kiépítése 15,12 millió forintba került, melynek felét a „Helyi hő, és villamosenergia-igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal” címen futott Új Széchenyi Terv keretében elnyerhető pályázati tűámogatásból biztosítják. Az elsősorban irodaként használt dörgicsei telephely villamosenergia-költségei így éves szinten közel nullára csökkenek, ráadásul a Grep a napelemes közvilágítási berendezéseinek tesztelését is itt végezheti. A cégnél úgy számolnak, hogy a fejlesztés akár három éven belül is megtérülhet. A fejlesztésben érintett telephely jelenleg irodaként működik, a villamosenergia-felhasználás az épület működtetéséhez szükséges világítás, irodai eszközök működtetése, valamint a fűtéshez és hűtéshez használt talajszondás hőszivattyús rendszer fogyasztásából tevődik össze.

forrás: hvg.hu

Ajánlott tartalom

Energiaügyi biztos: fontos az energiafelhasználás csökkentése

Fontos az energiafelhasználás csökkentése, törekedni kell a megtakarításra, ugyanis nincs a világban elégséges mennyiségű gáz az orosz földgáz 100 százalékos helyettesítésére, amennyiben az ellátás teljes mértékben leáll - jelentette ki Kadri Simson energiaügyi biztos hétfőn Luxembourgban.