2 milliárdból újabb vízenergia fejlesztések jöhetnek

Skócia újabb 6 millió fontnyi, vagyis több, mint 2 milliárd forintnyi összeget fordít a vízenergia hasznosítási technológiák fejlesztésére, számol be a rechargenews.com.

A Scottish Enterprise fejlesztői ügynökség adományozókat keres a „Wave and tidal energy: research, development and demonstration support 2”, röviden WATERS 2 programhoz, mely arra hivatott, hogy segítse a legújabb vízenergia-kinyerési technológiák tesztelését, valamint az is elérendő cél, hogy ezen technológiák fogyasztói szintre hozását felgyorsítsák. A program első része 2010 márciusában zajlott le, és majdnem 7 millió fontot (közel 2,5 milliárd Ft) sikerült összegyűjteniük négy skót fejlesztő cég, köztük az Aquamarine Power és az Open Hydro javára. Továbbá, egy külön EU-s támogatást élvező pályázatra jelentkezhetnek világszerte a vízenergia technológia fejlesztő cégek. A pályázat győzteseinek lehetősége nyílik az skóciai European Marine Energy Centre (EMEC) tesztépületeinek igénybevételére. Ehhez a MaRINET globális vízenergia kutató szervezet felajánlotta támogatását is, melyet a nem angliai cégeknek, kis- és középvállalatoknak, illetve kutatócsoportoknak nyújtana.

Ajánlott tartalom

6 milliós állami támogatást adnak napelem telepítéshez egy európai országban

Az EU-ban több ország is támogatja a napelem rendszerek telepítését, legnagyobb támogatást Luxemburg és Görögország nyújt, míg Szlovákia és Lengyelország a legalacsonyabb támogatásokkal rendelkezik.