2 milliárdból újabb vízenergia fejlesztések jöhetnek

Skócia újabb 6 millió fontnyi, vagyis több, mint 2 milliárd forintnyi összeget fordít a vízenergia hasznosítási technológiák fejlesztésére, számol be a rechargenews.com.

A Scottish Enterprise fejlesztői ügynökség adományozókat keres a „Wave and tidal energy: research, development and demonstration support 2”, röviden WATERS 2 programhoz, mely arra hivatott, hogy segítse a legújabb vízenergia-kinyerési technológiák tesztelését, valamint az is elérendő cél, hogy ezen technológiák fogyasztói szintre hozását felgyorsítsák. A program első része 2010 márciusában zajlott le, és majdnem 7 millió fontot (közel 2,5 milliárd Ft) sikerült összegyűjteniük négy skót fejlesztő cég, köztük az Aquamarine Power és az Open Hydro javára. Továbbá, egy külön EU-s támogatást élvező pályázatra jelentkezhetnek világszerte a vízenergia technológia fejlesztő cégek. A pályázat győzteseinek lehetősége nyílik az skóciai European Marine Energy Centre (EMEC) tesztépületeinek igénybevételére. Ehhez a MaRINET globális vízenergia kutató szervezet felajánlotta támogatását is, melyet a nem angliai cégeknek, kis- és középvállalatoknak, illetve kutatócsoportoknak nyújtana.

Ajánlott tartalom

Csökkent a gázfogyasztás a fűtési szezonban

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon. A tájékoztatás szerint a nagyarányú megtakarítást hozó előző fűtési szezonhoz képest több mint negyedmilliárd köbméterrel, 4,3 százalékkal volt alacsonyabb a gázfelhasználás.